Coridor maritim umanitar între Cipru şi Fâşia Gaza
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat ieri seară că Israelul va asigura protecţia falezei maritime artificiale pe care militarii americani urmează să o construiască în nodul Fâşiei Gaza.
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 09 Martie 2024, 09:35
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 martie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristian Bâcâin - Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat deschiderea unui coridor maritim între Cipru şi Fâşia Gaza de transport al ajutoarelor umanitare pentru populaţia palestiniană.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că operaţiunea ar putea începe, cu puţin noroc, de mâine, înainte chiar ca americanii să îşi pună în aplicare planul de a construi un dig temporar care să ajute la descărcarea ajutoarelor în zona de coastă a enclavei palestiniene, unde nu există porturi. Israelul restricţionează livrarea terestră a ajutoarelor, iar Statele Unite, împreună cu alte ţări, au început să paraşuteze în Gaza alimente şi medicamente.
Potrivit ONU peste 90% din cei aproape 2,5 milioane de locuitori ai Gazei sunt ameninţaţi de foamete după cinci luni de război. Corespondentul RRA Ion Ştiubea transmite de la Ierusalim.
Reporter: Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat ieri seară că Israelul va asigura protecţia falezei maritime artificiale pe care militarii americani urmează să o construiască în nodul Fâşiei Gaza, prin care vor fi livrate zilnic 1.000.000 de porţii de mâncare populaţiei civile palestiniene. Pentagonul a făcut, de asemenea, cunoscut că edificare falezei şi a portului temporar va fi gata în cel mult două luni, timp în care militarii americani nu vor fi amplasaţi pe pământ palestinian, ci vor acţiona exclusiv de pe mare, exact aşa cum a precizat alaltăieri şi preşedintele Biden. Conform comunicatului publicat de Pentagon, la proiect vor fi angajaţi aproximativ o mie de militari americani, iar numele de cod al operaţiunii, transpus în engleză, va fi Joint Logistics Over the Shore.
În ciuda faptului că ridicarea falezei maritime va necesita aproape două luni, Uniunea Europeană, care este parteneră a iniţiativei Statelor Unite, a comunicat că mâine sau cel mai târziu poimâine va pleca din Portul Lanrnaka din Cipru o navă spaniolă care va examina traseul spre Fâşia Gaza şi care va transporta 200 de tone de făină şi orez pentru populaţia civilă palestiniană. Comunicatul Uniunii Europene mai precizează că iniţiativei americane i s-au alăturat ţări precum Cipru, Marea Britanie, Germania, Grecia şi Italia.