Corelare a "educaţiei cu cerinţele pieţei muncii"
Legătura dintre educaţie şi piaţa muncii este vitală pentru revenirea la creştere economică, potrivit reprezentanţilor europeni.
15 Februarie 2013, 11:03
Miniştrii educaţiei din statele membre UE discută în Consiliul Uniunii Europene despre ultimele evoluţii şi măsuri care ar trebui luate în acest domeniu.
Unul dintre punctele centrale ale întâlnirii de vineri va fi dezbaterea publică referitoare la importanţa corelării educaţiei şi a pregătirii profesionale cu nevoile actuale de pe piaţa muncii.
O astfel de legătură - au subliniat, în nenumărate rânduri, responsabilii europeni - este vitală pentru a se putea reveni la creşterea economică şi stabilitate în UE.
Miniştrii de resort din statele membre vor analiza la Bruxelles şi vor formula puncte de vedere asupra ultimei comunicări venite de la Comisia Europeană.
Este o comunicare în care se pune accentul exact pe eficientizarea şi adaptarea educaţiei la piaţă, în condiţiile în care - au atras atenţia cei de la Comisie - şomajul, în special în rândul tinerilor, a ajuns la cote record.
Reorganizare a educaţiei şi a programelor de instruire
Comisia Europeană a cerut astfel o reorganizare a educaţiei şi a programelor de instruire. Comisia a mai recomandat, în aceeaşi notă, ca autorităţile naţionale să facă din investiţiile în educaţie o prioritate şi să îşi intensifice eforturile pentru a combate fenomenul abandonului şcolar.
Totodată, Consiliul va lua în discuţie reorganizarea programului european de studii "Erasmus".
În acest sens, miniştrii educaţiei au făcut, la sfârşitul anului trecut, o serie de amendamente, care au ajuns însă să reprezinte divergenţe cu Parlamentul European. Instituţia din urmă vrea, printre altele, redenumirea programului sau redefinirea obiectivelor.
În contextul Semestrului European, adică al unui ciclu de corelare, între statele membre, a reformelor necesare pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, miniştrii educaţiei vor fi invitaţi să prezinte public acţiunile imediate şi concrete, pe care statele lor le iau pentru a schimba în bine educaţia şi instruirea tinerilor.
Potrivit datelor oficiale, în Uniunea Europeană sunt, în acest moment, peste 25 de milioane de tineri şomeri.