Coreea de Nord, în atenţia summitului ASEAN
Astăzi, cu ocazia Summit-ului ţărilor din Asia de Sud-Est, se întrevede o posibilă comunicare cu regimul comunist nord-coreean.
06 August 2017, 13:03
Coreea de Nord va suporta consecinţele testelor sale cu rachete balistice, din ultimele zile: nu va mai avea voie să exporte cărbune, minereu de plumb şi fier, peşte şi crustacee, iar muncitorii săi nu vor mai fi primiţi să lucreze în străinătate - a decis, azi-noapte, Consiliul de Securitate al ONU.
Astăzi, cu ocazia Summit-ului ţărilor din Asia de Sud-Est, se întrevede o posibilă comunicare cu regimul comunist nord-coreean, după cum transmite corespondenta noastră în Statele Unite, Doina Saiciuc:
Reporter: Secretarul de stat, Rex Tillerson, se va afla astăzi pentru prima oară în aceeaşi cameră cu ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong-Ho, şi sigur întreaga lume va fi atentă la modul în care ei vor reacţiona.
Li se vor alătura la Manila, la reuniunea ministerială regională de securitate a Asociaţiei Naţiunilor Sud-Est Asiatice, ASEAN, miniştrii de externe din alte ţări cu miză în confruntarea regională: China, Rusia, Coreea de Sud şi Japonia.
De astăzi până la 8 august coregrafia diplomatică a domnului Tillerson şi a lui Ri Yong-Ho: se vor evita ori vor vorbi? Ar putea stabili cursul mişcărilor administraţiei Trump în ce priveşte prioritatea sa de politică externă?
Care este ameninţarea nord-coreeană? Departamentul de Stat spune că nu se aşteaptă ca Rex Tillerson să aibă o întâlnire privată cu omologul nord-coreean, dar în prima sa conferinţă de presă, la Departamentul de Stat, săptămâna aceasta, Rex Tillerson a asigurat
Phenianul că SUA nu urmăresc schimbarea regimului şi a oferit o nouă şansă pentru prosperitatea economică, dacă Phenianul îşi abandonează armele nucleare. Domnul Tillerson a lăsat chiar uşa deschisă dialogului.
În acelaşi timp însă, Statele Unite testează în Pacific o rachetă balistică intercontinentală neînarmată, Minuteman III, şi îşi trimite două bombardiere strategice deasupra peninsulei coreene.