Coreea de Nord a lansat, fără succes, o rachetă
O rachetă balistică Taepodong-2 a fost lansată de Coreea de Nord, afirmă Pentagonul. Autorităţile coreene au recunoscut eşecul lansării rachetei sale şi al plasării pe orbită a unui satelit de observare a Pământului.
Articol de Sorin Solomon, 13 Aprilie 2012, 07:22
Racheta lansată de Coreea de Nord este o "rachetă Taepodong-2", o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP.
"Sistemele americane au detectat şi urmărit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora României)", afirmă NORAD într-un comunicat.
Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbenă.
Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei "nu au funcţionat", apreciază NORAD şi rămăşiţele au căzut şi ele în mare.
"În niciun moment, racheta sau rămăşiţele sale nu au constituit o ameninţare", conform comandamentului american.
Racheta Taepodong-2 este o rachetă balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord încearcă să o pună la punct, fiind deja testată în iulie 2006 şi aprilie 2009.
Comunitatea internaţională se teme că Phenianul caută să îi ataşeze o focoasă nucleară.
Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca având un scop civil vizând plasarea pe orbită a unui satelit de observare.
Statele Unite şi aliaţii săi, japonezi şi sud-coreeni în special, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.
Phenianul recunoaşte eşecul lansării rachetei sale
Coreea de Nord a recunoscut vineri eşecul lansării rachetei sale şi al plasării pe orbită a unui satelit de observare a Pământului, relatează AFP.
"Republica Populară Democrată a Coreei a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3, vineri, la ora 7.38.55 (1.38, ora României). Satelitul de observare terestră nu a reuşit să intre în orbită", a anunţat agenţia oficială de presă KCNA.
"Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii studiază motivele acestui eşec", a adăugat agenţia.
Anterior, NORAD a anunţat că dispozitivul lansat de Coreea de Nord este o rachetă balistică intercontinentală Taepodong-2, cu o rază de acţiune de 6.000 până la 9.000 de kilometri.
Comunitatea internaţională consideră racheta nord-coreeană "o provocare"
MAE român îşi exprimă "profunda îngrijorare" în legătură cu lansarea de către RPD Coreeană a unei rahcete balistice, arătând că este în interesul stabilităţii regionale şi, în mod direct, a acestei ţări ca Phenianul să se abţină de la acţiuni care duc la escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană.
"Ministerul afacerilor externe al României îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unui satelit, în ciuda mesajelor de îndemn la reţinere transmise de către comunitatea internaţională, şi îndeosebi de statele din zonă, după anunţul făcut de Phenian la 16 martie 2012", se arată într-un comunicat al ministerului român de externe.
Comunitatea internaţională a condamnat lansarea vineri a unei rachete nord-coreene, calificată ca fiind o "provocare" de către Washington şi Tokyo, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni de urgenţă, relatează AFP.
Reacţiile au fost prompte şi unanime în condamnarea acestei lansări care încalcă, conform Washingtonului, rezoluţiie ONU din 2006 şi 2009 care interzic Coreei de Nord "orice test nuclear sau lansare care recurge la tehnologia rachetelor balistice".
După "eşecul" aparent al lansării, Casa Albă a condamnat "o provocare ce ameninţă securitatea regională, încalcă legea internaţională şi contrazice angajamentele recente" ale ţării.
"Coreea de Nord nu face decât să se izoleze mai mult lansându-se în acte de provocare, risipind banii pe arme şi propagandă în timp ce nord-coreenii sunt din ce în ce mai înfometaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.
"Preşedintele Barack Obama a spus clar că este pregătit pentru relaţii constructive cu Coreea de Nord. Totuşi, el a insistat şi asupra necesităţii pentru Coreea de Nord de a-şi respecta angajamentele, de a urma obligaţiile internaţionale şi să întreţină relaţii paşnice cu vecinii săi", a continuat purtătorul de cuvânt.
Coreea de Sud, aflată în conflict cu vecinul său din nord după sfârşitul războiului Coreei (1950-53), a denunţat "o încălcare clară a unei rezoluţii ONU" şi "o provocare care ameninţă pacea şi securitatea peninsulei coreene şi a Asiei de Nord-Est".
Japonia a denunţat de asemenea o "gravă provocare" a Phenianului care încalcă rezoluţiile ONU.
"Chiar dacă este un eşec, este o gravă provocare pentru ţara noastră şi alte ţări, care încalcă rezoluţiile 1695, 1718 şi 1874 ale ONU. Am lansat un protest categoric prin intermediul canalelor diplomatice", a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Osama Fujimura.
China nu a făcut declaraţii la peste două ore după lansarea unei rachete de către aliatul său.
Cu privire la lansare, agenţia oficială China Nouă a emis mai multe ştiri provenite de la birourile din Seul, Tokyo şi Washington, însă niciun comentariu oficial chinez.
Prima voce europeană în corul de contestări, ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a solicitat ONU să reacţioneze "ferm" la această lansare care este conform lui "contrară dreptului internaţional".
"Condamn această lansare a unei rachete a Coreei de Nord", a declarat pentru AFP ministrul german la New York, subliniind că lansarea "încalcă obligaţiile internaţionale ale Coreei de Nord şi va spori tensiunile în peninsula coreeană".
"Consiliul de Securitate al ONU trebuie să reacţioneze ferm la această încălcare a dreptului internaţional", a adăugat acesta.
Statele G8 au condamnat de asemenea lansarea, indicând că vor lua măsurile "corespunzătoare" în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Miniştrii Afacerilor Externe ai G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) care au încheiat o întâlnire la Washington, au publicat un comunicat în care apreciau că lansarea rachetei nord-coreene "subminează pacea şi stabilitatea în regiune".
Conform unui diplomat ONU, Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă vineri pentru a discuta despre Coreea de Nord.
Video: Racheta s-a brăbuşit în mare la scurt timp după lansare.