Copiii români din orașul italian Ladispoli marchează Ziua Unirii
De Ziua Unirii, în scolile din Ladispoli, un oras aflat la 50 de kilometri distanța de Roma, elevii români s-au întrecut intre ei cu desene si poezii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Ianuarie 2015, 18:24
Chiar dacă s-au născut în mare parte dintre ei în Italia, copiii români, care urmează cursurile de limba, cultură și civilizație română din școlile din Peninsula au posibilitatea sa afle si mai mult de atat sa sărbătorească Ziua Unirii.
In scolile din Ladispoli, un oras aflat la 50 de km distanța de Roma, elevii români s-au întrecut intre ei cu desene si poezii - intr-o expozitie si o serbare dedicată zilei de 24 Ianuarie. Desenele vor rămâne expuse timp de două săptămâni la școala Corrado Melone din Ladispoli, după care vor fi prezentate în alte instituții de învățământ din același oras pana la sfârșitul lunii Februarie.
Elevii care au realizat desenele au vârste cuprinse între 7 și 13 ani și sunt coordonați de profesoara de limbă, cultură și civilizație românească - Angela Nicoară.
La cursurile de limba română profesoara le-a povestit copiilor despre Mos Ion Roată, Alexandru Cuza și Unirea de la 24 Ianuarie 1859, propunàndu-le după aceea celor mici sa deseneze personajele despre care au auzit.
Entuziasm de Ziua Unirii
La vernisajul expoziției copiii au prezentat momentul istoric in limba romana si in limba italiana, pentru a aminti de Unirea Principatelor Romane conationalilor, dar si pentru a prezenta italienilor care au participat la eveniment importanta actului istoric.
"Cu mare entuziasm sărbătorim Unirea Principatelor Române impreună cu scolile din Ladispoli, cu conducerea școlilor din Ladispoli si cu toată prezenta românească din scoli. Expozitia este compusă din 30 de desene, dar inca mai sosesc in acest moment pentru ca actiunea este in curs de desfășurare" a mentionat pentru Radio Romania Actualitati, profesoara Angela Nicoara.
La eveniment au fost prezenti si reprezentanții a patru asociatii de romani din Roma, Asociatia Parintilor Romani din Italia, Emigrantul, Asociatia Urmașii lui Neagoe Basarab si Asociatia Romeni Europei, care au facut parte din juriu si au acordat sase premii elevilor romani. La finalul evenimentului toti copiii au primit cadouri cu produse romanesti si cărți de la Centrul La Strada din Roma.
"Este un lucru nemaipomenit. In primul rând ii felicitam pe părinți si pe profesorii care fac posibil sa organizam si sa asistam la asemenea evenimente" ne-a declarat Constantin Sorici, Presedintele Asociatiei Parintilor Romani din Italia.
Serbări de 24 Ianuarie ca acasa, in Romania
La serbare a asistat pana la final si directorul scolii Corrado Melone din Ladispoli , profesor Riccardo Agresti: "Este o plăcere sa gazduieste astfel de evenimente, deoarece copii sunt excepționali, sunt foarte frumoși. Nu contează care este naționalitatea lor. Important este ca sunt serbări ale copiiilor foarte interesante".
Referitor la desenele expuse, Riccardo Agresti a afirmat ca "sunt foarte frumoase. Unele sunt deosebite chiar ca technica, nici nu stiu cum au reusit atat de mici sa facă astfel de lucrări. Si este nevoie ca acesti copii sa-si cunoască rădăcinile, nu trebuie sa uite niciodată de unde vin, trebuie sa si păstreze identitatea culturală".
Premiul întâi a fost castigat de Andreea Nicolau, eleva in clasa întâi, care l-a desenat pe Mos Ion Roata cu lacrimi, gest care a impresionat juriul. Fetița s-a nascut la Roma si știe doar ca pãrintii ei sunt din Romania, insa nu-si amintește exact din ce localitate.
Laura Nițu este mama a doi copii care au castigat amândoi premiul trei cu desenele lor. "Ma bucur ca vin cu plăcere la curs si ca participa la astfel de evenimente. Vin cu plăcere, noi acasa vorbim românește si deci este totul spre folosul lor. Nu se știe maine, pe viitor, daca ne întoarcem înapoi, sa știe de unde venim, originile" marturiseste la finalul vernisajului Laura Nițu, originara din Brașov, de 13 ani la Ladispoli. Mama si-a amintit cu drag de perioada de școala din Romania, cand si ea asista si sărbătorea Ziua unirii la școala si este mândra ca in prezent copiii ei au posibilitatea sa facă asta in Italia.