"Copiii nimănui" din Italia, subiect de dispută
Noul ministru italian al integrării, Andrea Riccardi, a propus miercuri revizuirea legislaţiei în domeniul imigraţiei, exprimând susţinerea pentru acordarea cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Peninsulă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Noiembrie 2011, 16:13
La aproximativ 10 zile de la instalarea noului guvern, preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano solicită Parlamentului de la Roma să decidă soarta "copiilor nimănui" - adică a copiilor familiilor de imigranţi.
Aceştia până la 18 ani, conform legii, deşi s-au născut în Peninsulă nu pot primi cetăţenia italiană.
Practic ei au mai multe şanse să devindă cetăţeni italieni dacă unul dintre părinţii lor dobândesc cetăţenia, decât dacă ar urma parcursul legal rezervat lor.
Mai mult de atât, atunci când adolescentul depune o cerere în acest sens – de obţinere a cetăţeniei - trebuie să demonstreze că în cei 18 ani a stat tot timpul în Italia.
O singură vacanţă la bunici, în ţara de origine a părinţilor sau o perioadă de ilegalitate a părinţilor poate duce la un răspuns negativ.
În contextul în care guvernul Silvio Berlusconi a preferat să îngroape această delicată problemă a imigraţiei, şeful statului Giorgio Napolitano susţine adoptarea principiului "ius soli", caz în care cetăţenia este acordată în baza locului naşterii pentru copiii imigranţilor.
Preşedintele a făcut referire şi la faptul că Italia se confruntă cu o rată a natalităţii în scădere.
Reacţiile din partea scenei politice italiene sunt în mare parte pozitive cu atât mai mult cu cât anumiţi politicieni cum ar fi Gianfranco Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor sau Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat şi-au exprimat părerea favorabilă în acest sens de mai mult timp.
Noul ministru italian al integrării, Andrea Riccardi, a propus miercuri revizuirea legislaţiei în domeniul imigraţiei, exprimând susţinerea pentru solicitarea preşedintelui de acordare a cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Peninsulă. În prezent numărul copiilor fărăr cetăţenie este de 500.000.
Ministrul Riccardi consideră că "fără ei, Italia ar fi mai bătrână şi ar avea capacităţi limitate de dezvoltare".
Singurii care sunt împotriva acestei măsuri sunt membrii fostei coaliţii guvernamentală - cei ai partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul Libertăţii şi în special Liga Nordului.
Roberto Maroni, fostul ministru de interne, reprezentant al Ligii Nordului, consideră că măsura propusă de Giorgio Napolitano „ar însemna o nerespectare a principiilor Constituţiei”.