Cooperarea franco-germană, "esenţială pentru Europa"
Cancelarul german, Angela Merkel, vizează o colaborare strânsă cu noua administraţie condusă de François Hollande, chiar dacă l-a sprijinit public pe contracandidatul acestuia, Nicolas Sarkozy.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 07 Mai 2012, 19:35
Preşedintele ales al Franţei, François Hollande, lucrează deja la formarea noului guvern şi se pregăteşte să discute cu mai mulţi lideri europeni, despre relansarea economică a zonei euro.
De altfel, responsabilii europeni care l-au felicitat pe noul preşedinte pentru victorie, s-au pronunţat pentru o politică de creştere economică pentru Europa.
Cel mai important mesaj pare să fi venit din partea Germaniei.
Guvernul de la Berlin vizează o colaborare strânsă cu noua administraţie condusă de François Hollande, chiar dacă l-a sprijinit public pe contracandidatul acestuia, Nicolas Sarkozy.
Cancelarul Angela Merkel l-a sunat pe Hollande, imediat după aflarea rezultatelor scrutinului, pentru a-l felicita şi l-a invitat pe acesta în vizită la Berlin.
Totuşi, Germania priveşte în continuare cu neîncredere o eventuală renegociere a Pactului fiscal, aşa cum ar vrea noul preşedinte francez.
"Sfârşitul dominaţiei cancelarului Merkel în Europa" - astfel a interpretat opoziţia germană rezultatele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Franţa, respectiv Grecia.
Ambele electorate s-au pronunţat clar împotriva austerităţii promovate de Berlin, o poziţie la care autorităţile germane nu au de gând, însă, să renunţe.
Cabinetul cancelarul Angela Merkel s-a declarat, deja, gata să colaboreze strâns cu noua administraţie franceză, condusă de François Hollande.
De asemenea, Berlinul aşteaptă, la Atena, instalarea unui guvern raţional, care să nu îndepărteze ţara de Europa şi care să respecte acordurile semnate deja cu creditorii internaţionali ai ţării.
După cum s-a exprimat ministrul de externe german, Guido Westerwelle, cancelarul Merkel a reacţionat prompt la votul din Franţa, deşi înaintea acestuia l-a ignorat complet pe Hollande şi l-a sprijinit public pe Nicolas Sarkozy.
Berlin, prima vizită oficială a noului preşedinte francez
Purtătorul de cuvânt al Executivului german a anunţat că doamna Merkel l-a sunat pe Hollande pentru a-l felicita pentru câştigarea preşedinţiei şi l-a invitat să viziteze Germania.
Aceasta va fi, de altfel, prima destinaţie externă a noului lider de la Paris.
Tonul încordat dintre el şi Merkel pare să se mai fi estompat, în ultimele 24 de ore.
Deşi Berlinul respinge ferm renegocierea Pactului fiscal, nu mai exclude atât de hotărât adăugarea la tratat a unui pachet de sprijinire a creşterii economice, adică exact ce vrea preşedintele ales al Franţei.
Poziţia acestuia coincide cu cea a opoziţei social-democrat-ecologiste de la Berlin, care a salutat, altfel, călduros victoria lui Hollande şi care speră în rezultate similare la alegerile generale de anul viitor.
Până atunci, axa Paris-Berlin va evita cel mai probabil un război rece şi va funcţiona în baza importanţei deosebite pe care o au relaţiile bilaterale franco-germane, atât pentru cele două ţări cât şi la nivel european, după cum ar fi convenit în convorbirea telefonică de aseară Merkel şi Hollande.
Pentru guvernul german, analiştii întrevăd o perioadă mai grea în plan european.
În contextul incertitudinii din Grecia, nimeni nu ia în calcul, la Berlin, deocamdată, retragerea Atenei din acordurile convenite, dar tonul Berlinului este, deja, mai temperat.
"Trebuie găsite căi prin care populaţia elenă să suporte mai uşor măsurile de austeritate" recomandă atât şeful opoziţiei social-democrate Sigmar Gabriel, cât şi ministrul de externe liberal, Guido Westerwelle.