Cooperarea dintre UE şi Balcanii de Vest
În prima zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, miniştrii din statele membre s-au concentrat pe chestiuni de securitate şi pe cooperarea cu Balcanii de Vest.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Martie 2018, 09:22
În prima zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, miniştrii din statele membre s-au concentrat, ieri, pe chestiuni care ţin de securitate şi pe cooperarea cu Balcanii de Vest în baza noii strategii pentru această regiune, prezentate luna trecută de Comisia Europeană.
Comisarul pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a declarat că este în interesul prosperităţii şi securităţii Uniunii să se avanseze în chestiunea aderării statelor din Balcanii de Vest. Consiliul Justiţie şi Afaceri interne a pregătit summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest care va avea loc la Sofia, pe 17 mai. Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne continuă astăzi cu discuţii pe marginea instituţiei procurorului european.
Miniştrii de interne au făcut o evaluare a stadiului în care se află proiectul de regulamente propus de Comisia Europeană pentru interoperabilitate între sistemele de informaţii din Uniune, care ar permite controale de securitate mai eficiente, inclusiv pentru a preveni acte teroriste.
Propunerea legislativă prevede inclusiv un portal unic de căutare în materie de securitate, control la graniţe şi azil şi un serviciu comun de verificare a tuturor tipurilor de date biometrice. Statele membre ar urma să ajungă la un acord în această privinţă până la sfârşitul acestui an. Comisarul pentru migraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos a explicat în ce constă proiectul pilot numit "Celula de informaţii privind infracţiunile".
Dimitris Avramopoulos: Proiectul pilot va fi un hub, un centru în cadrul operaţiunii "Sofia" pentru a optimiza utilizarea de informaţii adunate de misiunea "Sofia", cu scopul de-a preveni infracţiunile, de-a investiga şi chiar de-a urmări în justiţie.
Proiectul va avea un obiectiv cheie: să faciliteze schimbul de informaţii pentru utilizarea lor în scop analitic, dar şi operaţional, între operatţiunea "Sofia", pe de-o parte, şi de cealaltă, Europol şi agenţiile europene de control la graniţe.
Este, aşadar, ceva ce aş putea numi un exerciţiu de gândire în comun între misiunile noastre militare şi agenţiile noastre operaţionale, care lucrează în domeniile migraţiei şi securităţii.
Comisarul a cerut statelor membre să se grăbească în ce priveşte aplicarea directivei privind registrul pasagerilor europeni până la termenul limită de 25 mai./ilixandru/gpodea