Cooperarea americano-britanică "face lumea mai sigură"
Preşedintele american, Barack Obama, a participat la Londra, la banchetul de stat organizat de Regina Elisabeta a Marii Britanii, prilej cu care a fost reafirmată alianţa specială dintre cele două state.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 25 Mai 2011, 09:14
Preşedintele american, Barack Obama, a participat marţi seară, la Londra, la banchetul de stat organizat de Regina Elisabeta a Marii Britanii, prilej cu care a fost reafirmată alianţa specială dintre cele două state.
În discursul său, Elisabeta a II-a a făcut referire la istoria comună a celor două ţări şi a spus că Statele Unite rămân cel mai important aliat al Marii Britanii.
Regina a amintit de ajutorul american primit în timpul celor două războaie mondiale, dar a subliniat că legăturile dintre cele două state nu sunt doar de natură militară, ci sunt extinse şi în alte domenii, precum cel economic sau cel ştiinţific.
"Când Marea Britanie şi Statele Unite stau împreună, lumea este mai sigură şi mai prosperă", a spus Regina.
În schimb, Barack Obama a pus accentul pe latura militară a cooperării americano-britanice.
Preşedintele american a adus omagii soldaţilor britanici care au murit în timpul conflictelor în care cele două state au participat în calitate de aliaţi şi le-a mulţumit britanicilor pentru solidaritatea de care au dat dovadă după atacurile teroriste din septembrie 2001.
Barack Obama s-a arătat încrezător că aceste relaţii esenţiale, cum au fost ele descrise, vor continua şi în anii următori, când, a spus preşedintele american, cele două state vor avea de înfruntat noi provocări.
O astfel de situaţie este reprezentată şi de conflictul din Libia, Londra şi Washingtonul încercând să găsească soluţii cât mai rapide de încheiere a operaţiunilor militare.
Subiectul se va afla pe agenda discuţiilor de miercuri, dintre Barack Obama şi premierul David Cameron, alături de situaţia din Afganistan sau cea din Orientul Mijlociu.
Liderul de la Casa Albă va susţine, de asemenea, un discurs în parlamentul britanic, fiind al patrulea şef de stat care se adresează legislativului britanic.