Convorbiri SUA, Coreea de Sud şi Japonia
Secretarul de stat american Hillary Clinton discută criza coreeană cu miniştrii de externe din Coreea de Sud şi Japonia.
06 Decembrie 2010, 08:18
Oficialii americani spun că Beijingul nu trebuie să considere consultările trilaterale de la Washington drept un afront după ce China a propus convorbiri în formatul celor 6 inclusiv Coreea de Nord.
SUA au refuzat însă formatul insistând că Phenianul trebuie mai întâi "să demonstreze seriozitate în ce priveşte negocierile şi să pună capăt atitudinii provocatoare".
Secretarul de Stat Hillary Clinton va avea mai întâi convorbiri bilaterale cu ministrul sud coreean de externe, Kim Sung-hwan şi apoi cu cel japonez , Seiji Maehara, după care va urma întâlnirea trilaterală.
Exerciţii militare comune
Începând de vinerea trecută până la 10 decembrie SUA şi Japonia desfăşoară cele mai ample exerciţii militare comune care au avut loc vreodată, denumite “Keen Sword“.
Exerciţiile au loc pe teritoriul japonez şi în apele de coastă, la ele participând 40.000 de soldaţi.
În momentele în care exerciţiile militare comune începeau, emisarul SUA la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică Glyn Davies arăta că Phenianul ar putea ascunde mai multe facilităţi nucleare cu potenţial militar.
Suspiciuni
Washington-ul crede că Phenianul a început procesul de îmbogăţire a uraniului cu mult înaintea lui aprilie 2009 când regimul comunist izolaţionist pretinde că l-ar fi lansat, ceea ce a dat mijloace alternative Coreei de Nord de a obţine arme nucleare, dincolo de programul bazat de plutoniu.
Acum, administraţia americană spune că există “o clară probabilitate“ ca Phenianul să fi construit alte facilităţi de îmbogăţire a uraniului pe lângă cea revelată recent unui expert nuclear american.
Şeful AIEA, Yukiya Amano îşi declară “marea îngrijorare“ în legătură cu noile facilităţi atomice ale Coreei de Nord.
De când au fost expulzaţi inspectorii ONU anul trecut, Agenţia nu a putut verifica programul nuclear nord coreean. Mai mult, din anul 2002, Coreea de Nord a împiedicat monitorizarea completă a acestuia.
Ministerul chinez de externe spune că va monitoriza atent întâlnirea trilaterală de astăzi de la Washington şi că se aşteaptă ca aliaţii “să relaxeze tensiunile şi să promoveze dialogul“ în peninsula coreeană “mai curând decât să escaladeze tensiunile şi să intensifice confruntarea”.
Oferta Chinei
China a cerut SUA, Coreei de Sud, Japoniei şi Rusiei să trimită reprezentanţi la Beijing în această lună pentru convorbiri de urgenţă cu Phenianul.
În vreme ce Rusia susţine ideea, celelalte trei ţări sunt reticente, respingînd convorbirile de urgenţă care ar însemna o cedare în faţa atitudinii provocatoare a Coreei de Nord.
Respingând convorbirile de urgenţă, SUA semnalează că doresc ca Beijingul să trimită mai întâi Phenianului mesajul că atitudinea sa agresivă nu va fi tolerată.
Administraţia Obama declară, încă o dată, că nu este interesată în stabilizarea unei regiuni printr-o serie de activităţi de "relaţii publice".