Convorbiri Mike Pompeo - Serghei Lavrov, la Soci
Secretarul de stat american Mike Pompeo a trecut în revistă ieri, la Soci, împreună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, principalele chestiuni aflate pe agenda bilaterală
15 Mai 2019, 03:07
La finalul celor aproape trei ore de convorbiri cu secretarul de stat american Mike Pompeo, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că s-au convenit anumiţi paşi în direcţia normalizării relaţiilor ruso-americane.
Şefii celor două diplomaţii au menţionat că, în pofida numeroaselor divergenţe confirmate ieri, există şi arii unde cele două ţări au interese comune.
Referindu-se la posibilitatea unei întâlniri între preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump, menţionată de liderul de la Casa Albă - presa vorbeşte că ea ar putea să aibă loc în marja summitului G 20 de luna viitoare, din Japonia - Serghei Lavrov a declarat că, deocamdată, Moscova nu a primit o asemenea propunere oficială, dar în cazul în care o va primi va răspunde pozitiv. Din acest punct de vedere convorbirile de ieri, au fost în primul rând o trecere în revistă a poziţiilor în principalele probleme bilaterale şi internaţionale.
Cele două părţi - a spus Lavrov - consideră important restabilirea canalelor de comunicare îngheţate în ultima perioadă, mai ales, a spus el, din cauza acuzaţiilor nefondate privind încercările Rusiei de a influenţa alegerile americane şi un presupus complot între Moscova şi unii înalţi oficiali din Administraţia Trump.
La rândul lui, şeful diplomaţiei americane a declarat că a pus problema amestecului rus în alegerile americane din 2016 şi a avertizat că Statele Unite nu vor permite repetarea lui în 2020, iar dacă vor exista încercări relaţiile ruso-americane se va deteriora şi mai mult. Lavrov a respins acuzaţiile, referindu-se la cazurile de amestec americane în afacerile interne ale Rusiei, declarând că i-a transmis lui Mike Pompeo un memorandum privind aceste cazuri.
Referindu-se la criza iraniană, Mike Pompeo a declarat că Washingtonul va continua presiunile împotriva Teheranului pentru a-l determina să renunţe la acţiunile destabilizatoare în regiune, acuzând Iranul că sprijină terorismul în lume şi Orientul Mijlociu, inclusiv mişcarea Hezbollah. Totodată, el a subliniat că Statele Unite nu doresc un război cu Iranul.
Fără a comenta direct informaţiile din presă privind trimiterea în Golf a unei puternice forţe militare americane, Mike Pompeo a spus că SUA vor răspunde corespunzător dacă interesele americane vor fi ameninţate. Serghei Lavrov a spus că a discutat cu Pompeo aceste informaţii, exprimându-şi speranţa că sunt zvonuri, întrucât regiunea este şi aşa suprasaturată de conflicte. Rusia - a subliniat Lavrov - speră că situaţia legată de Iran se va rezolva politis şi nu se va ajunge la un scenariu militar, atitudine pe care - a spus el -a perceput-o şi la partea americană.
Conform aşteptărilor, convorbirele au confirmat poziţiile opuse ale Moscovei şi Washingtonului în problema Venezuelei. Şeful diplomaţiei americane a declarat că a sosit timpul ca Nicolas Maduro să plece, iar în Venezuela la să se ajungă la democraţie, el chemând Rusia să înceteze sprijinul acordat regimului Maduro. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, ameninţările la adresa Guvernului Maduro din partea Statelor Unite, dar şi "a domnului Guaido", care vorbeşte despre dreptul său de a solicita o intervenţie militară din afară, nu au nici o legătură cu democraţia. Rusia consideră că soluţia crizei este dialogul între părţile venezuelene.
Convorbirile nu au clarificat situaţia în domeniul controlului armelor nucleare. Rusia consideră posibil să se înţeleagă cu Washingtonul în privinţa prelungirii Tratatului START privind reducerea armelor strategice ofensive, care expiră în 2021, şi să rezolve problemele legate de implementarea lui în cadrul comisiei consultative bilaterale. Mike Pompeo a precizat însă că aceste discuţii se vor referi şi la un spectru mai larg de probleme în domeniul dezarmării, subliniind că Statele Unite vor face totul ca negocierilor ruso-americane în domeniul controlului armamentului să li se alăture şi alte ţări, în primul rând China.