Convoiul cu ajutoare pentru Fâşia Gaza "nu transporta arme"
Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmad Aqel, neagă ferm că în convoiul cu ajutoare pentru Fâşia Gaza ar fi fost arme pentru militanţii Hamas.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Iunie 2010, 13:21
Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmad Aqel, neagă ferm că în convoiul cu ajutoare pentru Fâşia Gaza, atacat de forţele israeliene pe 31 mai, ar fi fost arme pentru militanţii Hamas.
Potrivit lui Ahmad Aquel, autorităţile palestiniene cer o anchetă internaţională transparentă şi începerea de negocieri pentru unificarea palestiniană.
Ahmad Aqel a mai precizat că, în ultima vreme, palestinienii se bazează mai mult pe sprijinul Statelor Unite şi al Uniunii Europene şi că statele arabe nu mai sunt la fel de angajate ca înainte în cauza palestiniană.
Incidentul din 31 mai ar putea fi punctul de plecare pentru presiuni internaţionale pentru ridicarea embargoului impus de Israel asupra Fâşiei Gaza, cel puţin asta îşi doresc autorităţile palestiniene.
Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmad Aqel, a declarat că înţelege că România are o poziţie echidistantă în chestiunea israeliano-palestiniană, dar speră ca după incidentul din 31 mai, Ministerul român de Externe să aibă o poziţie mai fermă de condamnare a felului în care au procedat forţele israeliene.
Ahmad Aqel spune că va avea mai multe întâlniri la Ministerul român de Externe şi la preşedinţie, în urma cărora speră să dezvolte o poziţie mai clară a României, "pentru că acel comunicat nu a vorbit clar despre ce s-a întâmplat şi nu s-a cerut nici ridicarea embargoului asupra Fâşiei Gaza".
Dincolo de discuţiile legate de cât de justificat a fost atacul forţelor israeliene asurpa convoiului turcesc, cert este că imaginea Israelului a avut de suferit, consideră Shlomo Mofaz, fost şef al Departamentului Antiterorism, din Serviciile Secrete ale Armatei Israeliene.
Shlomo Mofaz a explicat pentru România Actualităţi că, după părerea sa, acest convoi era umanitar doar cu numele, principalul scop fiind provocarea.
"Din păcate, au murit oameni, fapt regretat de toată lumea. Acum e clar că Israelul are o problemă de imagine şi sunt de acord că felul în care se tratează cu presa ar trebui să fie diferit.
"Din punctul meu personal de vedere, am o serie de critici legate de faptul că Israelul a oferit acces presei la imagine abia la şase-opt ore după şi nu în acelaşi timp cu alte imagini care au apărut de acolo.
Specialistul în contraterorism, Shlomo Mofaz, a precizat însă că Israelul este singura democraţie reală din Orientul Mijlociu şi că în faţa atacurilor teroriste permanente ţara sa nu poate acţiona altfel.
Mofaz a amintit că soldatul Gilad Shalit este încă prizonierul Hamas.