Controlul la granița dintre România și Republica Moldova se va face în comun, pe sensul de intrare în România, la PTF Albița-Leușeni
Controlul la granița dintre România și Republica Moldova se va face în comun, pe sensul de intrare în România, la PTF Albița-Leușeni.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Aprilie 2023, 18:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Controlul la granița dintre România și Republica Moldova se va face în comun, pe sensul de intrare în România, la Punctul de Trecere a Frontierei Albița-Leușeni. Acest lucru înseamnă că cei care traversează frontiera dintre cele două state vor face o singură oprire pentru formalitățile specifice, la control urmând să participe echipe mixte. Autoritățile din Republica Moldova estimează că acest regim de oprire unică ar putea deveni operațional până la Paștele Ortodox, contribuind la fluidizarea traficului la frontieră.
Ina Guțu, de la Radio Chișinău are detalii: ”Regimul de control comun la Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, a trecut de toate procedurile tehnice legislative în Republica Moldova și acum urmează ca acestea să fie încheiate și în România, după ce a fost aprobat și de Senat. Mecanismul instituit va reduce timpii de așteptare la trecerea hotarului, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, a menționat, în cadrul emisiunii Maluri de Prut de la Radio Chișinău, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
Rosian Vasiloi: ”Beneficiul principal este cetățeanul care traversează frontiera de stat și vrea ca această traversare să fie cu mult mai fluentă și eu sunt convins că va fi unul de succes. Noi vom dezvolta nu numai pe sensul de intrare în României, dar și pe sensul de ieșire din România și o vom implementa și în alte puncte de trecere astfel încât să asigurăm, treptat, 100% acoperirea la frontiera noastră comună. Divizați, deja destul cât ne-au divizat! Noi numai împreună putem să facem față tuturor provocărilor în acest sens.”
Acordul privind controlul comun la PTF Leușeni-Albița este un proiect-pilot și a fost semnat între autoritățile de pe cele două maluri de Prut la 9 februarie. Potrivit autorităților, mecanismul va contribui la asigurarea securității la frontiera moldo-română, la contracararea criminalității transfrontaliere, precum și la deblocarea lanțului logistic de aprovizionare în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.”