Control comun la frontiera moldo-ucraineană în Transnistria
Autorităţile autoproclamatei republici nistrene au reacţionat vehement, motivând că ar fi vorba de o blocadă economică a regiunii
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 31 Mai 2017, 17:20
Republica Moldova şi Ucraina au instituit de astăzi controlul comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, aflat pe segmentul transnistrean al hotarului, ceea ce a provocat o reacţie virulentă a Tiraspolului. Autorităţile autoproclamatei republici nistrene consideră că ar fi vorba de o blocadă economică a regiunii ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor.
Experţii susţin că instalarea controlului comun reprezintă o acţiune politică importantă în favoarea Chişinăului, dar în acelaşi timp, afectează interesele unor cercuri economice şi politice influente din regiunea transnistreană.
Ala Boţan transmite pentru RRA de la Chişinău că Republica Moldova şi Ucraina au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie control comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri mixte, la câteva dintre ele. Cel mai problematic însă este punctul Cuciurgan-Pervomaisc, amplasat în regiunea transnistreană, controlată de forţele separatiste.
Tiraspolul se opune vehement acestei iniţiative pentru că, în opinia sa, ar duce la instituirea unei blocade economice a regiunii. Regimul transnistrean afirmă chiar că institurea unui control comun la Cuciurgan-Pervomaisc ar putea provoca ciocniri între forţele de ordine moldoveneşti, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina şi cele din stânga Nistrului.
Şi Moscova a criticat această iniţiativă moldo-ucraineană. Pe de altă parte, Chişinăul a precizat că angajaţii serviciului vamal şi al Poliţiei de Frontieră vor fi neînarmaţi. Potrivit autorităţilor moldoveneşti, scopul controlului în comun este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane, care nu va prejudicia în niciun fel interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană.
Dimpotrivă, aceasta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune. În prima etapă, care va dura aproximativ şase luni, vor fi verificate doar operaţiunile de export de bunuri în regiunea transnistreană.