Contribuţii NATO după retragerea trupelor din Afganistan
Unul dintre cele mai importante subiecte în atenţia liderilor mondiali la summitul NATO de la Chicaco a fost legat de contribuţiile necesare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane din 2015.
22 Mai 2012, 10:10
La Chicago se apropie de final summitul NATO, un eveniment desfăşurat sub semnul operaţiunilor din Afganistan, confirmarea transferului complet către armata afgană a atribuţiunilor de asigurare a securităţii de la 1 ianuarie 2015, asigurarea fondurilor necesare pentru continuarea procesului de pregătire a forţelor afgane.
Declaraţia finală a summitului trece în revistă toate punctele de interes, inclusiv dezvoltarea conceptului de smart power, păstrarea perspectivei extinderii, importanţa securităţii energetice sau progresul în asigurarea securităţii cibernetice.
Unul dintre cele mai importante subiecte în atenţia liderilor mondiali la summitul NATO de la Chicaco a fost legat de contribuţiile necesare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane din 2015, după retragerea trupelor internaţionale.
E nevoie de aproximativ 4 miliarde de dolari pe an, bani necesari pentru o forţă de aproape 230 de mii de militari, potrivit comunicatului final.
Secretatul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat optimist privind atingerea acestei ţinte.
Într-un discurs ţinut cu scurt timp în urmă, secretarul general al NATO nu a dorit să precizeze care este suma pe care aliaţii s-au arătat până acum dispuşi să o acorde în acest scop.
Anders Fogh Rasmussen a spus totuşi, că mai multe ţări şi-au luat un angajament să contribuie cu fonduri pentru securitatea afgană din 2015. Ieri, preşedintele României, Traian Băsescu, spunea că ţara noastră este pregătită să acorde bani pentru Afganistan timp de trei ani începând din 2013.
Şeful statului nu a dorit să precizeze suma pe care o va da România, după ce, anterior, ministrul de externe, Andrei Marga, declarase că ar fi vorba de aproximativ 500 de mii de dolari.
Traian Băsescu a spus că nu vrea să facă publică suma, ca să nu existe comparaţii între banii acordaţi de România şi cei pe care îi vor da alte state.
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a spus pentru Radio România Actualităţi că ţara sa va da 500 de mii de dolari Afganistanului din 2015.
Ar fi vorba deci de o sumă similară celei avansate de ministrul Marga în cazul României.