Contre Rusia-SUA pe tema centralei nucleare din Iran
Rusia susţine că centrala Bushehr trebuie pusă în funcţiune în această vară, în timp ce Hillary Clinton este de părere că o astfel de măsură este "prematură".
19 Martie 2010, 10:46
Secretarul de stat american Hillary Clinton şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au anunţat că Rusia şi SUA ar putea ajunge în scurt timp la un acord privind tratatul de dezarmare nucleară.
Hillary Clinton se află la Moscova, unde va participa la reuniunea cvartetului pentru Orientul Mijlociu, alcătuit din reprezentanţi ai SUA, Rusiei, UE şi ONU.
Încercând să găsească subtextul neaşteptatei reanimări a controverselor ruso-americane pe tema centralei nucleare electrice de la Bushehr, din sudul Iranului, unii comentatori ruşi afirmă că aceasta este legată în realitate de problema scutului american antirachetă din Europa, care, la rândul ei, este considerată a fi unul dintre obstacolele ce împiedică finalizarea Tratatului post-START.
Aceasta l-ar fi determinat pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, să dea de înţeles că Rusia ar putea să nu susţină prea uşor noi sancţiuni împotriva Iranului, în contextul în care preşedintele Barack Obama s-a pronunţat în favoarea unor sancţiuni agresive împotriva regimului de la Teheran.
Dacă Rusia într-adevăr a ridicat miza susţinerii SUA în chestiunea iraniană, semnalele par a veni din partea premierului Vladimir Putin, cel care a declarat că primul reactor al Centralei Bushehr trebuie pus în funcţiune în această vară.
Hillary Clinton a spus legat de această declaraţie că Iranul are dreptul să-şi dezvolte un program nuclear civil, dacă va asigura comunitatea internaţională că nu urmăreşte să deţină arme nucleare.
Secretarul de Stat a adăugat că în acest moment Teheranul nu îşi respectă încă angajamentele internaţionale.
Or, în absenţa unor asemenea asigurări, a spus Hillary Clinton, ar fi prematur să se avanseze în momentul de faţă orice proiecte nucleare civile.
O asemenea atitudine, în opinia sa, ar fi un semnal neechivoc adresat iranienilor.
În replică, şeful diplomaţiei ruse a declarat că proiectul Bushehr va fi finalizat, el aflându-se sub garanţia totală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Mai mult, Serghei Lavrov a afirmat că acest proiect are un rol deosebit în menţinerea prezenţei agenţiei în Iran şi în asigurarea respectării de către Teheran a obligaţiilor în domeniul neproliferării nucleare.
Reapariţia în prim-plan a problemei Bushehr intervine pe fondul eforturilor americane de a convinge Moscova să adopte o atitudine mai favorabilă în privinţa introducerii de noi sancţiuni împotriva Teheranului.
Hillary Clinton va discuta problema Acordului post-START şi cea iraniană cu preşedintele Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin.