Contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova
Autorităţile de la Chişinău au la dispoziţie patru saptamâni pentru a renegocia contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Octombrie 2021, 14:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Autorităţile de la Chişinău au la dispoziţie patru saptamâni pentru a renegocia contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom, care a fost prelungit doar până la sfârşitul lunii octombrie.
În această perioadă, Republica Moldova va plati 1.000 de metri cub de gaze cu 240 de dolari mai mult decât în septembrie.
Oficial, s-a ajuns la acest tarif ca urmare a creşterii preţului la gaze pe pieţele internaţionale, însă analiştii întrevad şi o componentă geopolitică în negocierile cu gigantul rus.
Cristina Popuşoi, de la Radio Chişinău, are detalii:" Contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze un nou contract sau extinderea acestuia pentru o perioadă mai lungă. Astfel, s-a ajuns la soluția ca actualul contract să fie prelungit pentru o lună și să fie continuate negocierile. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, va merge săptămâna aceasta la un forum internațional la Sankt Petersburg, unde va continua discuțiile cu conducerea Gazpromului rusesc. În octombrie, Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi, un preț de câteva ori mai mare decât la începutul anului, care a crescut în contextul majorării costului gazului pe piețele internaționale. Analiștii de la Chișinău spun că, deși prețul la gaz ar trebui să fie strict economic, totuși aspectele geopolitice prevalează, concernul Gazprom fiind folosit de Moscova în calitate de "bâtă politică". Totodată, unii comentatori politici găsesc bizară situația creșterii exponențiale a prețului gazelor livrate Republicii Moldova, în condițiile în care pachetul majoritar de acțiuni al companiei Moldovagaz este deținut de concernul rus. Precizăm că Gazprom deține 50% din capitalul Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administraţia separatistă a regiunii transnistrene - 13,44%. "