Contextul Consiliului JAI de joi, 10 octombrie
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Octombrie 2024, 13:57
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este joi, 10 octombrie, din nou, pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor europeni de interne, la Luxemburg. Singurul stat care trebuie să agreeze aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen este Austria, cea care în urmă cu un an a fost de acord cu ridicarea controalelor, însă doar pe frontiera aeriană și maritimă, nu și pe cea terestră.
Ungaria, din postura de președinte rotativ al Consiliului, și Comisia Europeană au pus subiectul în dezbatere la fiecare întâlnire din sfera afacerilor interne europene.
"Cele două decizii pe care sper să le văd în Consiliu înainte de a preda mandatul noului comisar, se referă la ridicarea controalelor pe granițele terestre pentru România și Bulgaria. Controalele pe frontierele aeriene și maritime au fost deja ridicate și am văzut că procesul s-a derulat fără probleme. Așa că este timpul să eliminăm și controalele terestre", a spus Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.
Discuția despre aderarea României și Bulgariei se desfășoară însă pe fundalul și în contextul mai amplu al migrației pe care Uniunea Europeană vrea să o limiteze. Migrația ilegală este un subiect sensibil, mai ales în Austria, iar fenomenul se derulează în special pe cale terestră, de unde și reticențele Austriei în a ridica verificările de la granița de est a Spațiului Schengen, cu România și Bulgaria.
În context, inclusiv în discuțiile de acum apare și Pactul european pentru migrație, adoptat de Uniunea Europeană, iar prin aplicarea reglementărilor, statele membre speră să reducă fenomenul. Conform Comisiei Europene, cifrele sunt bune, pentru că migrația ilegală ar fi fost deja redusă cu 40 de procente, iar întoarcerile solicitanților de azil ar fi crescut cu aproape 20.
Statele membre continuă însă să ia decizii la nivel național, ceea ce complică lucrurile. Una dintre decizii este impunerea controalelor temporare pe granițele terestre interne, al cărei efect este diminuarea funcționalității Spaţiului Schengen