Consumul de droguri, "în continuă creştere"
În lume există peste 200 de milioane de consumatori de droguri ilegale. Măsurile de combatere a acestui flagel nu au îmbunătăţit cu nimic situaţia până acum, arată un studiu al revistei "The Lancet".
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 06 Ianuarie 2012, 15:56
Un studiu publicat de revista medicală "The Lancet" atrage atenţia asupra amplorii consumului de droguri în întreaga lume şi a agravării riscurilor la care se expun utilizatorii de substanţe stupefiante.
Studiul arată că una din 20 de persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, a consumat droguri cel puţin o dată.
În 2009 numărul total al consumatorilor se situa între 149 şi 271 de milioane de persoane.
Dintre aceştia, între 125 şi 203 milioane consumă canabis, între 15 şi 39 de milioane consumă droguri din categoria opioidelor, amfetaminelor sau cocainei, iar între 11 şi 21 de milioane de utilizatori apelează la droguri injectabile.
Specialiştii precizează că rata mortalităţii este în creştere în rândul utilizatorilor de opioide, supradoza reprezentând una dintre cauzele principale.
De asemenea, persoanele care folosesc droguri injectabile sunt mult mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de hepatită sau de a contracta virusul HIV.
Consumatorii de canabis, deşi sunt mai puţin expuşi unor doze fatale, riscă să dezvolte o serie de boli mentale, inclusiv psihoze.
Cele mai recente date puse la dispoziţie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în 2004, consumul de droguri ilegale a fost responsabil de 250.000 de decese în lume, în timp ce alcoolul a provocat peste 2 milioane de victime, iar tutunul peste 5 milioane.
Studiul a apărut după ce anul trecut toate avertismentele cu privire la abordarea măsurilor de combatere a acestui flagel nu au îmbunătăţit cu nimic situaţia, avertizează autorii acestuia.
Totodată, datele folosite în acest studiu pot fi incomplete deoarece multe persoane refuză să admită că utilizează droguri de teama consecinţelor, iar în acest context este dificil să se tragă o concluzie în privinţa numărului de consumatori care devin dependenţi sau a eficienţei măsurilor luate de autorităţi pentru combaterea fenomenului.