Consulatul R. Moldova la Iaşi "susţine relaţiile bilaterale"
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a declarat că deschiderea primului consulat al Republicii Moldova în România sprijină dezvoltarea strategică a relaţiilor dintre cele două ţări.
Articol de Bogdan Mihai, 09 Octombrie 2010, 16:16
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a declarat în cadrul triplexului Radio România Actualităţi - Radio Moldova - Radio Vocea Basarabiei, realizat de Gabriel Bassarabescu, că deschiderea primului consulat al Republicii Moldova în România face parte dintr-un context mai amplu al dezvoltării strategice a relaţiilor dintre cele două ţări.
Ambasadorul Republicii Moldova în România a subliniat faptul că activitatea consulatului general de la Iaşi nu va fi doar una pur tehnică, ci va avea şi o dimensiune culturală.
"Să ştiţi că activitatea consulatului general de la Iaşi comportă şi o dimensiune culturală sau dacă doriţi una de suflet.
"Nu va fi doar una pur tehnică, sub aspectul perfectării diverselor documente care sunt inerente în asemenea cazuri. De aceea, dimensiunea culturală aş vedea-o poate mult mai importantă decât cea pur consulară", a spus Iurie Reniţă.
El a mai declarat că după deschiderea consulatului, Republica Moldova va face eforturi pentru a-şi diversifica reprezentarea în România "în funcţie de necesităţi dar şi de posibilităţi".
Republica Moldova a deschis consulat la Iaşi
Primul consulat al Republicii Moldova în România s-a deschis vineri, la Iaşi, în prezenţa miniştrilor de externe Teodor Baconschi şi Iurie Leancă.
Consulatul se află în centrul muncipiului şi, potrivit miniştrilor, va oferi sevicii prompte cetăţenilor din cele două state.
"Această instituţie vine în întâmpinarea cetăţenilor din Republica Moldova, care sunt cu domiciliu permanent în România şi în regiune. Vom dori să o transformăm într-un lăcaş, unde vor veni studenţii care îşi fac studiile aici, la Iaşi", a declarat Iurie Leancă.
La rândul său, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a remarcat importanţa şi necesitatea de a crea noi punţi între România şi Republica Moldova.
"Pentru prima dată simt că evocarea pragmatismului nu mai este o vorbă goală. Cum putem să ne integrăm în aceeaşi comunitate de valori şi de destin?
"Doar construind punţi concrete, creând instituţii, ajutându-ne cetăţenii să intre într-o relaţie durabilă, firească, zilnică şi, în acelaşi timp, servindu-i servicii consulare de bună calitate", a declarat Teodor Baconschi.