Construcţia de locuinţe în Ierusalimul de Est "va continua"
Guvernul israelian spune că nu renunţă la planurile de construcţie a unor locuinţe pentru coloniştii evrei în Ierusalimul de Est.
12 Martie 2010, 14:56
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev, a declarat că există o neînţelegere în America şi în Europa, în legătură cu moratoriul pentru îngheţarea construcţiilor şi că acest moratoriu se referă doar la Cisiordania, nu şi la Ierusalim.
Precizările au fost făcute după ce vicepreşedintele american Joe Biden a criticat proiectul israelian pentru construirea a 1.600 de apartamente în Ierusalimul de Est, iar palestinienii au cerut anularea planului.
Mark Regev a explicat că guvernul Netanyahu a decis un moratoriu, impunând limite şi restricţii pentru construcţiile din Cisiordania, nu la Ierusalim.
"Conţinutul moratoriului este simplu şi fără precedent. Palestinienii pot să spună ceea ce vor, dar moratoriul nu include Ierusalimul, care este capitala Israelului şi va rămâne aşa", a spus reprezentantul guvernului israelian.
Discursul vicepreşedintelui american Joe Biden la Universitatea din Tel Aviv nu a adus noutăţi. El a reafirmat sprijinul total al SUA pentru securitatea Israelului, a vorbit despre terorism, despre ameninţarea iraniană şi organizaţiile teleghidate de Teheran, Hezbollah şi Hamas prin care se încearcă destabilizarea Orientului Mijlociu.
Americanii au preferat să se adreseze publicului de la universitate, aşa cum Barack Obama a făcut-o la Cairo anul trecut. Joe Biden s-a convins că nimeni nu poate impune ceva Israelului.
Conferinţa vicepreşedintelui american a întârziat foarte mult şi până în ultima clipă anturajul premierului Netanyahu şi cel al vicepreşedintelui Joe Biden au schimbat opinii şi au încercat să găsească o soluţie care să liniştească spiritele.
Americanii sunt obişnuiţi cu o aşa-numită disciplină birocratică a administraţiei, care lucrează fără iniţiative, şi le-a fost greu să accepte sistemul israelian, care nu poate fi controlat.
Comisia regională de urbanistică a Ierusalimului, aflată sub tutela Ministerului Interne, în fruntea căruia se află Eli Yishai, liderul Partidului ultrareligios Shas al şefarzilor tradiţionali, este statutară şi nici măcar premierul nu poate interveni în deciziile sale.
Această comisie a anunţat proiectul de 1.600 de locuinţe în Ierusalimul de Est. Electoratul Partidului Shas este convins de dreapta şi se împotriveşte oricărei concesii teritoriale către palestinieni.