Consorţiul Jurnaliştilor de Investigaţie a publicat noi documente
Lotul de documente "Paradise Papers" numără peste 13 milioane de acte vizând ingineriile financiare făcute de peste 120 de politicieni şi lideri mondiali pentru a scăpa de taxe.
Articol de Cătălin Gomboş, 06 Noiembrie 2017, 06:48
Aşa numitele paradisuri fiscale off-shore, folosite pentru evitarea plăţii taxelor - sau chiar şi ascunderea unor averi - fac obiectul unor noi dezvăluiri ale Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.
În urma studierii a 13,5 milioane de documente, jurnaliştii au anunţat deja că au descoperit, printre altele, legături de afaceri între apropiaţi ai lui Vladimir Putin şi secretarul american al comerţului, dar şi investiţii off-shore din averea privată a Reginei Elisabeta a 2-a a Marii Britanii.
Noua anchetă globală a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie - cea de-a şasea din ultimii 4 ani - arată că peste 120 de politicieni şi lideri mondiali au plasamente off-shore, iar printre aceştia se află Regina Elisabeta a 2-a Marii Britanii şi 13 apropiaţi ai preşedintelui american Donald Trump, inclusiv secretarul american al comerţului, Wilbur Ross.
10 milioane de lire sterline aparţinându-i reginei ar fi fost plasate în paradisuri fiscale pentru a fi investite, însă reprezentanţi ai suveranei insistă că nu s-a pus niciodată problema evitării plăţii taxelor şi impozitelor. Documentele consultate de jurnalişti mai arată şi că firma lui Wilbur Ross ar fi beneficiat de plăţi substanţiale de la o companie unde acţionar este ginerele lui Vladimir Putin.
Potrivit dezvăluirilor Paradise Papers, care vor continua în zilele următoare, peste 100 de corporaţii globale ar fi făcut inginerii financiare pentru a evita plata taxelor. Din documente mai reiese şi că guvernul rus a avut interese financiare legate de principalele reţele de socializare americane, Twitter şi Facebook, precum şi că un apropiat al premierului canadian, Justin Trudeau, a investit în paradisuri fiscale.
Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie a publicat anterior, printre altele aşa-numitele Panama Papers, ceea ce a dus la căderea a doi premieri - ai Pakistanului şi Islandei. Din Consorţiu fac parte sute de jurnalişti care lucrează pentru aproape 100 de publicaţii din 67 de ţări, inclusiv din România.