Consiliului de Afaceri Externe al UE, reunit la Luxemburg
Pe agenda reuniunii se află, între altele, propunerea privind exportul în Europa a vinului din Republica Moldova şi analiza progreselor făcute de Ucraina în vederea aderării la UE.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 21 Octombrie 2013, 08:18
Propunerea Comisiei Europene privind exportul în Europa a vinului produs în Republica Moldova se află luni, printre altele, pe agenda Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii, de la Luxemburg, după ce Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti.
De altfel, în pregătirea reuniunii la nivel înalt a Parteneriatului Estic, din noiembrie, de la Vilnius, miniştrii europeni de externe discută despre posibile măsuri comerciale care să răspundă presiunii politice şi economice exercitate de Rusia asupra ţărilor din acest parteneriat, din care face parte şi Republica Moldova.
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, va prezida lucrările Consiliului, care va analiza progresele făcute de Ucraina în vederea posibilei semnări, la Vilnius, a Acordului de asociere cu UE.
Purtătoarea sa de cuvânt, Maya Kocijancic, a spus că la reuniunea de luni nu se va lua decizia finală privind semnarea acestui document.
"Membrii Consiliului vor analiza în ce măsură a realizat Ucraina progresele necesare. Unul dintre aspecte este evitarea aşa-numitei 'justiţii selective', inclusiv în cazul doamnei Iulia Timoşenko şi Consiliul va analiza ce anume s-a făcut până acum, dar decizia finală se va lua luna viitoare, până la începutul summitului", a spus Maya Kocijancic.
Tot la Vilnius este prevăzută parafarea Acordurilor de asociere şi a celui aprofundat şi cuprinzător de comerţ liber cu Republica Moldova şi Georgia, iar România va susţine ca la summit să fie recunoscute eforturile Republicii Moldova de a-şi îndeplini angajamentele asumate în relaţia cu UE, inclusiv în direcţia obţinerii unui regim liberalizat de vize.
Miniştrii vor avea un schimb de opinii şi asupra evoluţiilor din Siria, cu accent pe accesul la asistenţa umanitară şi vor fi abordate situaţiile din Egipt şi Libia, cu accent pe aspectele privind migraţia.