Consiliul UE pentru afaceri generale pregătește summitul din octombrie
Cele mai importante subiecte sunt sprijinul pentru Ucraina, extinderea Uniunii și situaţia statului de drept.
Articol de Bogdan Isopescu, 24 Septembrie 2024, 13:55
La Bruxelles are loc Consiliul statelor membre pentru afaceri generale, întâlnire care stabileşte detaliile summitului european din Octombrie.
Cele mai importante subiecte ale reuniunii vizează sprijinul pentru Ucraina, extinderea Uniunii, situaţia statului de drept în statele membre, dar şi în statele-candidat.
Preşedinţia ungară a Consiliului UE, cea care coordonează pregătirea summitului, nu menționeză însă subiectul Ucrainei, este unul din punctele ce separă Ungaria de restul statelor europene.
Prioritățile agendei accentuate de Ungaria sunt competitivitatea și extinderea însă la capitolul de discuții și invitați în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale sunt menționate doar statele din Balcanii de vest.
Subiectul Ucraina lipsește în declarația ministrului ungar pentru afaceri europene Janos Boka.
Janos Boka: Am invitat Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia reprezentanții acestora vor participa în partea a doua a întâlnirii unde vom discuta cu ei despre situația reformei în domeniul statului de drept. Vor participa ca parteneri egali așa că discuțiile sunt cu ei și nu despre ei. Speranța noastră este să îi sprijinim în drumul lor în procesul de aderare.
Declarația acestuia contrastează spre exemplu cu declarația șefului diplomației europene, Josep Borrell, care s-a întâlnit astăzi cu miniștrii europeni de externe în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.
Accentul a fost pus pe sprijinul pentru Ucraina atât din punct de vedere militar, cât și pentru a ajuta Kievul să treacă peste iarna următoare.
Rusia continuă să bombardeze ținte civile precum și infrastructura energetică ucraineană, pe de altă parte Borrell a menționat că Ucraina a reușit să lovească la rândul său depozite de muniție la 500 km în interiorul Rusiei.
Pe fond, tot mai multe state europene sunt de acord ca Ucraina să lovească ținte militare din Rusia folosind armamentul trimis de țările membre, fapt privit de Moscova ca o amenințare făcută de întreaga Uniune Europeană.