Consiliul European, în căutarea consensului
Articol de Radiojurnal, 20 Iulie 2020, 13:34
La Bruxelles sunt semne spre un consens pentru planul de relansare economică de 750 de miliarde de euro la Consiliul European, care s-a prelungit neprevăzut cu două zile.
Liderii europeni urmează să reia negocierile după-amiază asupra unor noi propuneri ce ar putea să mulțumească și statele care au cerut diminuarea semnificativă a sumei ce va a fi acordată sub formă de fonduri nerambursabile țărilor membre. Carmen Gavrilă urmărește subiectul și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Carmen Gavrilă - Până acum, președintele Consiliului European a pus pe masa liderilor o propunere modificată, iar în această după-amiază urmează să vină cu alta. Potrivit unor surse diplomatice, neînțelegerile cel mai greu de depășit sunt în privința proporției dintre credite și împrumuturi nerambursabile din Fondul de relansare economică. Suma totală pusă pe masă este de 750 de miliarde de euro, dar nu toate statele membre sunt de acord cu suma. Din acest fond, aproape 400 de miliarde ar urma să fie date sub formă de împrumuturi nerambursabile.
Încă de la începutul summitului, președintele Klaus Iohannis a spus că România ar dori o proporție cât mai mare de granturi, dar sunt patru state - Olanda, Austria, Danemarca și Suedia - care nu vor sub nicio formă un grad ridicat de îndatorare comună, asta pentru că banii din fond ar urma să fie împrumutaţi de Comisia European,ă în numele întregii Uniuni, de pe piețele financiare. Alte teme pentru care încă nu s-a ajuns la un acord sunt structura generală a viitorului buget al Uniunii, alocările pe politici, condiționarea fondurilor de situația statului de drept și noi surse proprii de finanțare, ca de exemplu taxe pe plastic sau pe profiturile online ale giganţilor care dețin rețele sociale sau motoare de căutare. Summitul era inițial prevăzut să dureze două zile.
Suntem în a patra zi de negocieri, dar mesajele liderilor pe rețelele de socializare sugerează că sunt deciși să discute până când vor ajunge la un acord măcar pe chestiunile principale.
De altfel, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că e mai bine ca negocierea să dureze ceva mai mult și să se obțină un pachet ambițios pentru Uniune decât să avem ceva mai puțin bun, dar mai repede.
(PH)