Consiliul European de toamnă, la Bruxelles
Liderii europeni vor să definitiveze mandatul Uniunii privind schimbările climatice.
29 Octombrie 2009, 10:54
Liderii europeni se reunesc la Bruxelles în această seară şi mâine pentru Consiliul European de toamnă, la care vor încerca să dea Cehiei garanţiile cerute pentru a obţine semnătura preşedintelui Vaclav Klaus pe Tratatul de la Lisabona. Totodată liderii europeni vor trebui să definitiveze mandatul Uniunii pentru negocierile internaţionale de la Copenhaga pe tema schimbărilor climatice.
Primul Consiliu European sub preşedinţia suedeză este constrâns din start la o agendă mai puţin ambiţioasă decât intenţiile iniţiale pentru că reuniunea de astăzi şi mâine ar fi trebuit să fie una a marilor nominalizări ale viitorilor lideri în fruntea Uniunii, fapt care nu poate avea loc pentru că Tratatul de la Lisabona nu a intrat încă în vigoare.
Cu siguranţă vor fi însă discuţii de culise pentru a vedea cine va fi viitorul preşedinte al Uniunii şi viitorul sau Înalt Reprezentant pantru politică externă, iar un nou summit pantru confirmarea celor doi ar putea avea loc între 10 şi 12 noiembrie.
Cum nominalizarile nu vor fi oficial pe agendă, liderii europeni îşi vor concentra eforturile pt a da Cehiei garanţiile cerute asupra proprietăţii şi pentru a obţine în schimb, garanţia că preşedintele Klaus va semna Tratatul de la Lisabona cât mai curând după verdictul Curţii constituţionale cehe. Dorinţa de a avea Tratatul de la Lisabona în funcţiune cât mai repede posibil este dictată de considerente practice, a explicat premierul suedez Fredrik Reinfeldt în ajunul summitului.
“Este sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene, care va deveni o comisie temporară de la 1 noiembrie şi după încheierea ratificării în Cehia vor mai fi încă necesare câteva luni pentru a avea o nouă Comisie. Aşa se explică graba de acum”, spune premierul Reinfeldt.
În absenţa unei dezbateri oficiale asupra viitorilor aleşi în fruntea Uniunii Europene, centrul de greutate al reuniunii a fost mutat pe chestiunea schimbărilor climatice, unde şefii de stat şi de guvern urmează să definitiveze mandatul europenilor pentru conferinţa ONU de la Copenhaga, din decembrie. Discuţiile nu se anunţă deloc simple pentru că liderilor le revine sarcina de a găsi un acord acolo unde miniştrii de finanţe au eşuat în urmă cu zece zile: cum vor fi împărţite
eforturile de finanţare a ţărilor în curs de dezvoltare în lupta împotriva schimbărilor climatice.