Conserve româneşti cu "carne de cal", găsite în Marea Britanie
Agenţii economici sunt pasibili de amenzi usturătoare care pot să ajungă până la 50 de mii de lei, potrivit preşedintelui ANSVA, Vladimir Mănăstireanu.
Articol de Radiojurnal, 01 Noiembrie 2013, 08:09
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că a fost identificată firma românească producătoare a conservelor de vită feliată, în care după verificări în Marea Britanie a fost găsită carne de cal.
El a declarat la Radio România Actualităţi că vor exista sancţiuni drastice pentru cei care nu au efectuat controalele necesare.
"Agenţii economici sunt pasibili de amenzi usturătoare care pot să ajungă până la 50 de mii de lei, iar dacă medicii veterinari sau alt personal din aceste unităţi au falsificat sunt pasibili de puşcărie", a declarat Vladimir Mănăstireanu.
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, spune că România a demonstrat de fiecare dată că nu a fost sursa cărnii de cal comercializate în anumite ţări europene şi că un nou scandal pe această temă are rolul de a abate atenţia opiniei publice de la alte probleme.
Doi distribuitori britanici de alimente au retras de la vânzare un lot de conserve de carne provenite din România, pe motiv că acestea conţineau într-un mic procent carne de cal fără o specificaţie pe etichetă în acest sens.
Analizele de laborator au arătat că produsele, etichetate ca având în compoziţie carne de vită, conţin ADN de cal între 1% şi 5%, potrivit corespondentului Radio România la Londra, Carl Josephs.
În trecut, România a fost inclusă pe lista ţărilor suspectate că nu ar eticheta complet produsele din carne.
Analizele Comisiei Europene au arătat însă că România este printre statele cele mai sigure din acest punct de vedere.