"Consecinţele vor deveni tot mai grave" pentru Rusia
Noile sancţiuni internaţionale care ar putea fi aplicate împotriva Rusiei au ca scop încetarea provocărilor Moscovei în estul Ucrainei, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.
Articol de Roman Muşat, 27 Aprilie 2014, 14:17
Preşedintele american Barack Obama a declarat, duminică, că noile sancţiuni internaţionale care ar putea fi aplicate împotriva Rusiei au ca scop încetarea provocărilor Moscovei în estul Ucrainei.
Declaraţia a fost făcută în ajunul unei reuniuni la Bruxelles, la care reprezentanţii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene urmează să adopte o listă suplimentară cu sancţiuni împotriva oficialilor ruşi, precum îngheţarea activelor sau interdicţiile de călătorie.
"Atât timp cât Rusia va urma mai degrabă calea provocărilor decât să încerce să rezolve problema prin mijloace paşnice şi să favorizeze detensionarea situaţiei, vor exista consecinţe şi aceste consecinţe vor deveni tot mai grave", a declarat Barack Obama.
Pe fondul avertizărilor privind o nouă serie de sancţiuni impuse Rusiei, precum şi al escaladării tensiunilor din Ucraina, regimul de la Moscova şi aliaţii săi din sectorul privat european ar duce o campanie separată pentru a se asigura că-şi pot menţine legăturile economice strânse şi de lungă durată, chiar şi în cazul în care Kremlinul ordonă noi acţiuni militare, scrie "New York Times".
Printre companiile europene care fac un lobby puternic, pentru a evita sancţiunile împotriva Moscovei sau cel puţin a le diminua, se numără OMV, Siemens şi British Petroleum.
Directorii companiilor sunt sceptici în privinţa sancţiunilor
"New York Times" scrie, de asemenea, despre scepticismul exprimat public de către directorii unor companii europene din domeniul energetic în privinţa eficacităţii sancţiunilor.
Mai mult, aceştia au călătorit în Rusia, în cel puţin o ocazie, pentru a se fotografia alături de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Directorul executiv al companiei austriece OMV, Gerhard Roiss, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu omologul său de la Gazprom, ocazie cu care şi-au reafirmat legăturile de afaceri.
"New York Times" mai notează că, la rândul lor, reprezentanţii concernului rus Gazprom s-au deplasat în mai multe capitale europene cu mesajul că legăturile economice cu Rusia nu ar trebui să fie afectate de crize temporare. Între timp, primele sancţiuni aplicate Rusiei au deja efecte asupra economiei acesteia, deşi regimul de la Moscova încearcă să le minimizeze, în paralel cu încercarea de a-şi exercita influenţa la Bruxelles.
Este vorba despre scăderea puterii rublei şi retrogradarea obligaţiunilor statului rus de către agenţia internaţională de evaluare financiară Standard&Poor's