Consecinţe ale retragerii Statelor Unite din UNESCO
Prin retragerea SUA, UNESCO pierde din atributele universalităţii, dar pe de altă parte, instituţia ONU pierde o parte importantă a finanţării
14 Octombrie 2017, 01:46
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură - UNESCO şi-a ales ieri, un nou director general. Candidata Franţei, Audrey Azul, fost ministru al culturii în guvernele socialiste conduse de Manuel Valls şi Bernard Cazeneueve, s-a impus cu 30 de voturi contra a 28 în faţa contracandidatului din Qatar.
Scrutinul CEx al organizaţiei urmează să fie validat la conferinţa generală a statelor membre, programată să aibă loc pe 10 noiembrie.
Victoria dnei Azul, născută la Paris într-o familie de evrei originari din Maroc, a fost salutată de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Alegerea are loc la o zi după ce SUA şi Israelul au anunţat că se retrag din UNESCO.
Prin retragerea SUA din Agenţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, UNESCO pierde din atributele universalităţii, dar pe de altă parte, instituţia ONU cu sediul la Paris pierde o parte importantă a finanţării care venea de la americani. Washingtonul a contribuit cu o cincime din bugetul UNESCO. Administraţia americană a avertizat de mult timp că aşteaptă ca UNESCO să se reorganizeze.
După ce Departamentul de Stat a anunţat retragerea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a însărcinat Ministerul Afacerilor Externe să urmeze exemplul şi să ia măsurile necesare în paralel cu SUA.
În Israel, decizia SUA de a părăsi UNESCO a fost întâmpinată cu laude atât de polticienii coaliţiei, cât şi de opoziţie. Retragerea SUA reprezintă o lovitură majoră pentru UNESCO.
În ultimii doi ani Israelul şi-a redus progresiv contribuţia la bugetul UNESCO. La începutul acestui an, o rezoluţie de la UNESCO a numit vechul Oraş Sfânt al Hebronului drept sit de patrimoniu palestinian care trebue protejat, decizie despre care unii oficiali israelieni au spus că UNESCO şterge istoria evreilor şi a Israelului. Această rezoluţie susţinută de ţările arabe a condamnat politica Israelului în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
Directorul UNESCO, Irina Bokova, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia americană. Premierul isrealian Benjamin Netanyahu a apreciat decizia, pe care a calificat-o "o alegere curajoasă şi moral, deoarece UNESCO a devenit un teatru al absurdului, unde în loc să fie păstrată istoria, este distorsionată".
Luna trecută, Netanyahu a criticat UNESCO în discursul de la Adunarea Generală a ONU. Decizia UNESCO de a declara Mormântul Patriarhilor din Hebron un loc palestinian este mai rea decât un fake news. Ministrul apărării, Avigdor Lieberman, a salutat decizia aliatului american faţă de o organizaţie antisemită care şi-a pierdut relevanţa. Ministrul educaţiei, Naftali Benett,care conduce Comisia isrealiană pentru UNESCO, a cerut guvernului să finalizeze procedura începută anul trecut. Ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, şi-a exprimat sprijinul pentru administraţia americană. "UNESCO s-a transformat într-o marionetă politică pentru hărţuirea israelienilor". Preşedintele Comisiei Knessetului pentru relaţii externe şi apărare, Avi Dichter, a spus că UNESCO este o organizaţie antisemită. "Lumea occidentală începe să înţeleagă acest lucru, iar minciunile de la UNESCO trebuie aruncate în coşul de gunoi al istoriei. Legătura poporului evreu cu locurile sfinte, subminată de UNESCO, este mai puternic decât 1.000 de decizii UNESCO". Avi Gabbay, preşedintele Partidului Muncii, a comentat că UNESCO nu se ocupă de cultură, ci mai degrabă de distorsionarea istoriei evreilor.