Congresul american va plăti ce cheltuieşte
Preşedintele Obama încercă să demonstreze că ia măsuri pentru a reduce uriaşele cheltuieli guvernamentale.
15 Februarie 2010, 08:45
Congresul va trebui să plătească pentru ceea ce cheltuieşte, aşa cum face toată lumea, a spus sâmbătă Preşedintele Obama în mesajul sau radio săptămânal încercând să demonstreze publicului alarmat de uriaşele cheltuieli guvernamentale că ia măsuri pentru a le reduce.
Obama şi-a reafirmat, de asemenea, promisiunea de a crea, printr-un ordin executiv, o comisie bugetară care să analizeze modalităţi de reducere a deficitului bugetar, care, estimează Administraţia, va fi pentru acest an bugetar ce se încheie la 30 septembrie, de 1560 de miliarde de dolari. Se aşteaptă ca Preşedintele să semneze ordinul executiv la începutul acestei săptămâni.
De altfel, cu mare parte din agendă sa legislativă blocată în Congres, Preşedintele Obama şi echipa sa pregătesc o serie de acţiuni pentru a-şi folosi puterea executivă în ideea avansării priorităţilor politicilor sale energetice, fiscale, de mediu ca şi ale altor politici interne. În urma alegerilor speciale pentru Senat din statul Massachusetts care i-au costat pe democraţi controlul unilateral al Senatului pierzând un loc tradiţional democrat, Casa Albă este gata să acţioneze pe cont propriu în faţa blocajului partizan din Senat înaintea alegerilor legislative la mijloc de mandat din noiembrie.
Agenţia pentru Protecţia Mediului avansează, de pildă , propriile reglementări în legătură cu reducerea emisiilor de gaze în vreme ce un proiect de legislaţie în acest sens este aproape îngheţat în Senat. Comunitatea americană a mediului arată că Obama ar trebui să emită un ordin executiv pentru ca Agenţia pentru Protecţia Mediului să aplice imediat un sistem care să reducă emisiile de gaze ale economiei americane prin realizarea obiectivelor stabilite de legea Waxman-Markey adoptată în 2009 de Camera Reprezentanţilor. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât, în urma unei recente hotărâri a Curţii Supreme de Justiţie, corporaţiile consumatoare de energie au dobândit o şi mai mare putere politică, putând influenţa alegerile legislative.
Oficiali ai Casei Albe justifică mai marea concentrare asupra autorităţii executive drept o evoluţie naturală de la primul an de preşedinţie la al doilea. Altfel, experţii spun că folosirea autorităţii executive în vremuri de inerţie legislativă în Congres nu este nouă. Foştii Preşedinţi Bill Clinton şi George W.Bush au făcut-o în anumite momente ale mandatelor lor. Obama trebuie sa fie, totuşi, atent, pentru că a criticat demersurile în acest sens ale ambilor foşti preşedinţi.