Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, în Franţa
Mobilizare mai slabă, ieri, în Franţa, a "vestelor galbene", în cel de-al şaselea episod, devenit deja o tradiţie a zilelor de sâmbătă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Decembrie 2018, 09:22
Mobilizare mai slabă, ieri, în Franţa, a "vestelor galbene", în cel de-al şaselea episod, devenit deja o tradiţie a zilelor de sâmbătă.
Au avut loc, din nou, confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, care au făcut arestări.
Reporter: Daniela Coman - Aproximativ 4 mii de persoane au defilat pe străzile din Paris.
Punctul cuminant al protestului a fost atins, la căderea serii, ca de obicei, pe bulevardul Champs-Élysées, în momentul în care forţele de ordine au început să evacueze manifestanţii.
Mai multe grupuri violente au aruncat în poliţişti cu diverse obiecte, aceştia fiind obligaţi să intervină în forţă.
Alte grupuri ale acestei mişcări - care a anunţat, în ultimele zile, că vrea să se transforme în partid politic - au manifestat şi în alte oraşe, precum şi pe şosele, la ieşirile de pe autostrăzi şi la mai multe puncte de trecere a frontierei.
Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 38 de mii de persoane au ieşit, ieri, în stradă, fiind constatate în jur de o sută de puncte de tensiune. La nivel naţional, au fost arestaţi peste 220 de manifestanţi, dintre care 80 au fost plasaţi în arest preventiv.
Ministrul de interne, Christophe Castaner, a declarat, aseară, că poliţiştii au avut o atitudine exemplară, în faţa unor atacuri incalificabile.
Aproximativ o sută de "veste galbene" au protestat în faţa casei familiei Macron, din nordul Franţei. Poliţia a fost obligată să intervină cu gaze lacrimogene, în momentul în care aceştia au încercat să forţeze cordonul de securitate.
Participanţii la protestele de ieri nu şi-au vărsat ura doar asupra poliţiştilor, ci au agresat şi mai multe echipe de jurnalişti.
Realizator: Parlamentul francez a aprobat, vineri, măsurile economice şi sociale luate de Guvern, ca urmare a revendicărilor 'vestelor galbene'.
Printre deciziile încadrate în ''starea de urgenţă socială'', anunţată pe 10 decembrie de preşedintele Emmanuel Macron, se află: creşterea salariului minim, reducerea unor impozite aplicate pensiilor şi eliminarea unor taxe.
Totodată, autorităţile vor organiza, în primele două luni ale anului viitor, o mare dezbatere naţională, cu scopul de a identifica toate nemulţumirile francezilor şi de a găsi soluţii pentru rezolvarea lor.