Conflictul gazelor "ar putea afecta importurile în Europa"
Gazprom susţine că tranzitul de gaze din Rusia spre Europa, prin Ucraina, va fi imposibil în condiţii de iarnă dacă Ucraina nu reia importurile din Rusia.
14 Noiembrie 2013, 19:15
Noul conflict al gazelor dintre Moscova şi Kiev ar putea afecta livrările ruseşti către Europa pe timpul iernii, a avertizat astăzi conducerea Gazprom.
Avertismentul vine după ce compania naţională de gaze a Ucrainei, Naftogaz, a decis să se bazeze pe rezervele proprii în următoarea perioadă, dar şi în contextul apropiatului summit de la Vilnius, la care Ucraina ar putea semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.
Tranzitul de gaze din Rusia spre Europa, prin Ucraina, va fi imposibil în condiţii de iarnă dacă Ucraina va menţine actualul ritm al prelevării de gaze din depozitele sale subterane, pentru a asigura astfel consumul intern - au declarat reprezentanţi ai concernului rus.
Sâmbătă, ca urmare a divergenţelor cu Gazprom-ul, în legătură cu plata gazelor importate în august şi octombrie, compania Naftogaz Ucraina a întrerupt complet, până la sfârşitul acestui an, importurile din Rusia, declarând că va asigura alimentarea consumatorilor interni din stocurile existente în depozitele subterane, în care este stocată o parte din cantitatea de gaze furnizată de Gazprom.
Vicepreşedintele concernului rus, Vitali Markelov, a declarat că dacă prelevarea va continua în acelaşi ritm, în momentul în care vremea se va răci, în depozite vor rămâne doar 14 miliarde de metri cubi.
Aceasta, a spus el, va fi o catastrofă, întrucât tranzitul din Rusia spre UE va deveni impozibil ca urmare a faptului că rezervele din aceste depozite nu vor putea compensa cantităţile preluate pentru consumul intern din Ucraina.
Gazprom "caută soluţii"
În acest an, Ucraina a stocat în depozite 17,6 miliarde de metri cubi de gaze, faţă de cele 21,5, necesare pentru a asigura un tranzit neîntrerupt.
Această situaţie a provocat deja serioase îngrijorări consumatorilor europeni - a declarat Markelov.
Potrivit acestuia, Gazprom-ul este gata să caute soluţii de compromis şi speră să le găsească.
Problema gazelor se suprapune în acest an tesniunilor dintre Moscova şi Kiev, legată de preconizata semnare de către Ucraina a Acordului de Asociere cu UE.