Conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza "pare să se intensifice"
Israelul a decis vineri seara mobilizarea 75 de mii de rezervişti pentru o eventuală invazie terestră a Fâşiei Gaza, iar atacurile aeriene au fost intensificate.
Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Noiembrie 2012, 09:50
Conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza pare să se intensifice, după ce rachetele palestiniene au căzut la distanţe nemaiîntâlnite până acum pe teritoriul israelian, iar Israelul pregăteşte inclusiv o ofensivă terestră.
Pentru prima dată în istoria conflictului israelo-palestinian, rachetele lansate din Fâşia Gaza au căzut vineri în apropierea Ierusalimului, la 65 de kilometri de teritoriul palestinian, fără a face însă victime.
Alte trei rachete au vizat Tel Aviv-ul. Nicicând rachetele palestiniene nu au ajuns atât de departe.
Israelul a decis vineri seara mobilizarea 75 de mii de rezervişti pentru o eventuală invazie terestră a Fâşiei Gaza, iar atacurile aeriene au fost intensificate.
Armata a închis traficul civil pe toate drumurile principale către Fâşia Gaza, a avertizat populaţia să se îndepărteze şi a masat la frontieră armament greu şi importante efective militare.
Preşedintele american a reiterat ieri dreptul Israelului de a se apăra şi a cerut premierului israelian şi preşedintelui Egiptului să detensioneze situaţia.
A fost anunţată şi o apropiată vizită a secretarului general al ONU în regiune.
Rusia s-a alăturat şi ea Statelor Unite şi Uniunii Europene în apelul adresat Egiptului, de a-şi exercita influenţa pentru aplanarea conflictului.
Manifestaţii de susţinere a grupării Hamas au avut loc în Cisiordania, Iran, Egipt şi în lagărele de refugiaţi palestinieni din Liban, iar gruparea Hezbollah a salutat loviturile împotriva Tel Aviv-ului.
MAE a activat o celulă de criză
Ministerul român de Externe a activat o celulă de criză, ca urmare a violenţelor din Israel şi Fâşia Gaza.
Aceasta este coordonată de secretarul general al ministerului şi are ca scop găsirea formelor de asistenţă consulară, care pot fi oferite românilor, dacă aceştia doresc să părăsească zona.
Ministerul de Externe recomandă românilor din regiune să contacteze Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, pentru a-şi înregistra prezenţa şi coordonatele, astfel încât, într-o eventuală situaţie de urgenţă, să poată beneficia de asistenţa Statului Român.
Ministerul de Externe a trimis deja, în zonă, mai multe echipe consulare - a transmis redactorul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.
În Cisiordania, liderul palestinian Mahmoud Abbas a dat asigurări că ofensiva israeliană nu va schimba cererea de recunoaştere a statului palestinian.