Conflictul din jurul Ucrainei trebuie rezolvat „cu mijloacele diplomației”
Cancelarul german, Olaf Scholz, preia efortul diplomatic de detensionare a situaţiei dintre Rusia şi Ucraina.
14 Februarie 2022, 08:15
Realizator: Laurenţiu Văduva - Ucraina a cerut Rusiei o întâlnire în următoarele două zile pentru a primi explicații despre acumularea de trupe la granița sa. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia a ignorat până acum cererile oficiale de transparență și a spus că o astfel de discuție ar fi următorul pas în cadrul unui grup cheie de securitate european. Rusia a negat că mobilizarea a aproximativ 100.000 de soldați la granițele Ucrainei ar viza ocuparea țării vecine, dar mai multe puteri occidentale au avertizat că Moscova se pregătește de atac. Totuși, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, om care a criticat deja panica răspândită prin astfel de afirmații, a spus că nu a văzut nicio dovadă că Rusia plănuiește o invazie pentru zilele următoare. În acest timp, cancelarul german, Olaf Scholz, preia efortul diplomatic de detensionare a crizei, condus până acum de președintele francez, Emmanuel Macron. Şeful guvernului german merge luni la Kiev și marţi la Moscova, într-o conjunctură pe care Berlinul o consideră deosebit de periculoasă.
Corespondenţă din Germania - Reporter: Vlad Drăghicescu - Dacă se adeveresc avertismentele Statelor Unite, potrivit cărora un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc în următoarele zile, cancelarul german ar putea fi ultimul om politic ce vizitează Moscova în timp de pace. Potrivit surselor din executivul federal, citate de presă germană, domnul Scholz va reitera la Moscova efectele foarte grave pe care le-ar avea o invazie în Ucraina, precum și disponibilitatea Berlinului pentru dialog. Este însă puțin probabil ca datele problemei să sufere modificări fundamentale după întâlnirea Scholtz-Putin.
Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este urmărită cu deosebit interes şi de comunitatea de afaceri germană din Rusia. Conflictul din jurul Ucrainei trebuie neapărat să fie rezolvat pe cale pașnică şi cu mijloacele diplomației, ne-a declarat președintele Camerei de Comerț Germano-Ruse, Rainer Seele. Seele a avertizat împotriva întreruperii contactelor și a înghețării proiectelor cu Rusia. În pofida sancțiunilor, pe fundalul conflictului din Ucraina, precum și a restricțiilor cauzate de pandemie, companiile germane au învestit circa opt miliarde de euro în Rusia în ultimii cinci ani.
Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, reales în funcție, a subliniat în discursul ce a urmat ceremoniei că pacea din Europa se găsește într-un moment îngrijorător. Acum avem nevoie de claritate, descurajare și determinare în acest conflict, a spus Steinmeier. Adresându-se direct președintelui rus, Vladimir Putin, președintele Germaniei a cerute acestuia: ”să desfacă lațul din jurul gâtului Ucrainei”.