Conflict între judecători şi premierul bulgar Boiko Borisov
Uniunea Judecătorilor din Bulgaria a anunţat că va cere CE să analizeze independenţa tribunalelor, după ce l-a acuzat pe premierul Boiko Borisov că încearcă să controleze puterea judecătorească.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 23 Iulie 2010, 20:19
Reprezentanţii judecătorilor din Bulgaria sunt în conflict deschis cu premierul Boiko Borisov, pe care îl acuză că încearcă să controleze puterea judecătorească.
Magistraţii cer instituţiilor europene să trimită observatori care să elaboreze un raport asupra activităţii tribunalelor bulgăreşti.
Uniunea Judecătorilor a anunţat că va cere Consiliului Europei să analizeze independenţa tribunalelor din Bulgaria.
Concomitent, Consiliul Suprem de Justiţie a respins amendamentele la Legea justiţiei propuse de ministrul Margarita Popova.
Consiliul a avertizat că amendamentele vor crea condiţii ca justiţia să fie subordonată puterii executive.
Miercuri, Boiko Borisov i-a numit pe magistraţi "o piatră de moară la gâtul poporului", iar viceprim-ministrul şi ministru de interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că 5% dintre judecători colaborează cu crima organizată.
Atacuri voalate în presă la adresa magistraţilor
Într-o scrisoare deschisă, Uniunea Judecătorilor constată existenţa unui proces de ştirbire a prestigiului puterii judecătoreşti de către cea executivă.
Uniunea a pregătit o listă cu exemple în care înalţi reprezentanţi ai puterii "rezolvă" cazuri în paginile ziarelor şi, prin atacuri neadresate concret, creează sentimente de frică şi insecuritate în rândul magistraţilor.
Ruinarea prestigiului puterii judecătoreşti reprezintă o activitate periculoasă şi iresponsabilă, avertizează magistraţii.
Ei au cerut de la viceprim-ministrul şi ministru de interne să prezinte la procuratură informaţii şi probe despre corupţia în justiţie, iar la Consiliul Suprem de Justiţie informaţii despre nergulile administrative, Comisia de magistraţi cu nume şi probe concrete.
Ministrul a răspuns că nu poate prezenta astfel de informaţii, întrucât sunt clasificate, iar membrii Consiliului au refuzat să fie verificaţi pentru a obţine acces la ele.
În februarie, judecătorii au trimis o scrisoare deschisă primului ministru şi Comisiei Europene în care avertizează că vor cere monitorizarea.
Situaţia s-a complicat cu declaraţia unui fost lider al Partidului Socialist, Tatiana Donceva, că Boiko Borisov şi Ţvetan Ţvetanov dispun de o listă cu nume de magistraţi, pe care îi au la mână cu informaţii compromiţătoare şi îi folosesc la rezolvarea unor cazuri.