Conflict de muncă în sistemul de sănătate din Israel
Peste 700 de medici israelieni sunt pregătiţi să demisioneze în bloc din sistemul public de sănătate din cauza salariilor mici.
06 Octombrie 2011, 18:20
În Israel, conflictul de muncă din sistemul public de sănătate durează de luni de zile şi încă nu s-a ajuns la o soluţie de compromis cu ministerul de finanţe prin care să fie rezolvate revendicările salariale ale medicilor stagiari internişti.
Peste 700 de medici israelieni, pregătiţi să predea stetoscoapele, telefoanele celulare şi să-şi ia rămas bun de la pacienţii lor, au fost împiedicaţi de instanţa pentru litigii de muncă, care a decis că demisiile vor intra în vigoare eşalonat, nu în bloc, după cum au solicitat în scris protestatarii.
Decizia Tribunalului Naţional pentru Probleme de Muncă are în vedere solicitarea ministerului sănătăţii pentru a se putea organiza în situaţia în care un număr atât de mare de medici părăsesc, prin demisie în bloc, sistemul public de sănătate, ceea ce va afecta grav activitatea din marile spitale.
Două soluţii au fost evocate, prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani şi aducerea în sistemul public a medicilor care nu au trecut de perioada de cinci ani de stagiatură pentru specialitate şi care au absolvit medicina în Europa, inclusiv în România şi Ungaria.
De notat că salariul mediu pe economie în Israel este de aproximativ 2.500 de dolari.
Un medic stagiar primeşte sub acest nivel, fiind obligat să facă de trei ori pe săptămână gărzi de 26 de ore, pentru care este plătit la valoarea personalului de întreţinere.