Confiscarea proprietăţilor ilicite, disputată în Bulgaria
Comisia Europeană a criticat Bulgaria pentru noua lege a confiscării proprietăţilor ilicite, deoarece aceasta nu ar permite verificarea politicienilor, a funcţionarilor publici sau a magistraţilor.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 27 Februarie 2012, 15:49
În Bulgaria, confiscarea proprietăţilor dobândite prin infracţiuni şi activităţi de crimă organizată este pusă sub semnul întrebării, după ce preşedintele comisiei speciale a demisionat.
Parlamentul şi preşedinţia nu sprijină politic iniţiativa, acuză Todor Kolarov.
Demisia sa vine la numai câteva săptămâni după ce Comisia Europeană a criticat Bulgaria în raportul interimar de monitorizare a progreselor din justiţie, inclusiv pentru noua lege a confiscării proprietăţilor ilicite, deoarece aceasta nu ar permite verificarea politicienilor, a funcţionarilor publici sau a magistraţilor.
"Prin demisie am spus, într-un mod diplomatic, că în Bulgaria nu numai că nu se duce o luptă eficace împotriva crimei organizate la nivel înalt şi corupţia în etajele superioare ale puterii, dar nici nu se întrevede aşa ceva. În comisie nu există o majoritate reformistă", a spus Kolarov.
Opoziţia prognozează că motivele care au stat la baza demisiei vor putea cântări la elaborarea următorului raport de ţară.
Vădit enervat de gestul simbolic al lui Kolarov, primul ministru a declarat că nu va permite ca un om numit de el să-i sucească mâinile.
De menţionat că numirea lui Kolarov s-a făcut la recomandarea vice prim-ministrului Simeon Diankov şi a ministrului de justiţie Margarita Popova.
Înainte de a ocupa acest post, Kolarov a fost analist la Banca Mondială şi consilier juridic în ambasada Bulgariei la Washington.
Noua lege a confiscaţiei prevede ca preşedintele Comisiei de stat să fie numit de primul ministru, iar cei patru membri aleşi de către parlament.
Kolarov a primit sprijinul Comisiei Europene, care a apreciat pozitiv proiectul de lege al confiscaţiei, elaborat la iniţiativa sa.
El însă a intrat în conflict cu doi dintre membrii comisiei, numiţi de partidul de guvernământ GERB, după ce a cerut ca el să-şi micşoreze benevol salariile pentru a face economie, în condiţiile crizei.
Membrii comisiei au semnalat Camerei de Conturi presupusele abuzuri ale lui Kolarov, dar în urma celor trei verificări efectuate în ultimele şase luni nu s-au descoperit nereguli.