Configuraţia politică a viitorului Parlament European
Articol de Amalia Bojescu, 27 Mai 2019, 14:44
Marile partide europene şi-au pierdut rolul dominant în Parlamentul European, în urma alegerilor încheiate ieri.
Avansul populiştilor de dreapta, anticipat de sondaje, a fost totuşi limitat, iar principalii beneficiari ai votului sunt liberalii şi ecologiştii.
Corespondenţă de la Bruxelles - Reporter: Amalia Bojescu - În urma centralizării majorităţii voturilor se vede că blocurile de centru-dreapta şi centru-stânga care predominau până acum legislativul european au pierdut teren în faţa partidelor mici, anumite grupuri de extremă dreapta şi ecologiştii au câştigat mai multe mandate.
Popularii europeni rămân, totuşi, majoritari cu 182 de mandate, urmaţi de Socialişti şi Democraţi cu 147 de locuri, iar pe locul trei sunt liberalii cu 109 mandate.
În grupul ALDE vor activa şi aleşii pe "lista Renaissance", din care face parte şi partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, dar şi cei ai Alianţei USR PLUS.
Prezenţa la vot la nivelul Uniunii Europene este estimată la aproape 51%, cea mai mare din ultimii 20 de ani.
Odată încheiate alegerile, încep negocierile pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
PPE revendică funcţia, în baza rezultatelor obţinute, însă şi Socialiştii, la fel şi Liberalii şi-au manifestat interesul pentru alianţe.
Negocierile intră în linie dreaptă întrucât mâine liderii europeni au fost convocaţi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe discuţii pe acest subiect.
Consiliul European trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor şi să ia o decizie cu majoritate calificată pentru a propune Parlamentului European un candidat.