ConferinţaONU privind modificările climatice a demarat în condiţii dificile
Deciziile aşteptate de la această conferinţă sunt considerate cruciale pentru obţinerea unei încălziri de numai 1,5 grade Celsius. Multe ţări vin cu propriile decizii limită.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Noiembrie 2021, 01:32
Conferinţa ONU privind modificările climatice, de la Glasgow, COP26, cum este cunoscută - a demarat în condiţii dificile.
Redactorul RRA, Simina Botar, are mai multe detalii pe acest subiect.
Simina Botar: Pe de-o parte, deciziile aşteptate de la această conferinţă sunt considerate cruciale pentru obţinerea unei încălziri de numai 1,5 grade Celsius, un minim care ar fi aproape suportabil, prin efectele sale pentru noi toţi. Pe de altă parte, multe ţări vin cu propriile decizii limită - limită de suportabilitate. Ochii sunt îndreptaţi, în primul rând, spre marii poluatori. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a încercat să-i asigure pe liderii lumii că ţara sa îşi va respecta promisiunea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de jumătate până la sfârşitul deceniului, deşi politici cheie pentru a obţine aceste reduceri rămân nesigure, relatează REUTERS, citat de Agerpres. Narendra Modi, premierul Indiei, unul din cei mai mari poluatori, a anunţat 2070 ca an în care va reuşi să atingă zero emisii de carbon. Ţinta pe care ne orientăm acum este 2050. India, însă, insistă că aceasta este ţinta pe care o poate respecta. În schimb, India a anunţat că va creşte nivelul de energie regenerabilă în mixul naţional la 50% până în 2030. Ţinta 2070 mai apare, de exemplu, în angajamentele anunţate astăzi de Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, care nu a putut participa fizic, din cauza unor dezacorduri de securitate cu britanicii.