Conferința șefilor apărării din țările din Balcani
Conferința șefilor apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară.
Articol de Radu Dobriţoiu, 02 Septembrie 2019, 18:18
Cea de-a 13-a ediție a Conferinței șefilor apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară se va desfășura miercuri, 4 septembrie, în București, la Hotelul Marriott.
La activitatea organizată de Statul Major al Apărării vor participa cele nouă delegații ale inițiativei - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia și, în calitate de observatori, delegațiile Croației și Sloveniei.
Invitații speciali ai evenimentului sunt Air Chief Marshal Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO, generalul-locotenent Omer Lavoie, locțiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, generalul-locotenent Carlos Humberto Loitey, consilierul militar al Subsecretarului General al ONU pe probleme de operații de pace, precum și generalul de brigadă Fernando Paglialunga, reprezentantul UE.
La finalul lucrărilor, în jurul orei 14.30, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, și președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Stuart Peach, vor susține declarații de presă.
Reprezentanții mass-media sunt invitați să ia parte la sesiunea introductivă și sesiunea de prezentare a Raportului de activitate privind cooperarea în comun.
***
Obiectivele conferinței sunt: dezvoltarea cooperării militare regionale, întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, identificarea și dezvoltarea unui mechanism regional de gestionare a crizelor, precum și creșterea interoperabilității forțelor armate din regiune în vederea participării, în comun, la diferite exerciții sau misiuni.
Întâlnirile anuale ale șefilor apărării țărilor balcanice reprezintă o inițiativă regională care a luat naștere în anul 2007. Scopul principal al acestui forum este de a spori cooperarea militară la toate nivelurile și de a îmbunătăți capacitățile relevante ale statelor din regiune pentru a putea fi pregătite să răspundă adecvat la potențialele amenințări asimetrice și la crizele non-militare.