Conferinţa ONU pentru climat intră în a doua săptămână de negocieri
Una dintre chestiunile cruciale care urmează să intre în discuţie este aceea a finanţării proiectelor menite să contribuie la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
07 Decembrie 2015, 06:44
La Bourget, lângă Paris, începe a doua săptămână a negocierilor din cadrul Conferinţei ONU pentru climat.
Vinerea viitoare urmează, în principiu, ca delegaţii celor 195 de ţări prezente la COP 21, să se pronunţe asupra acordului final, menit să limiteze încălzirea climatică până la sfârşitul secolului la numai două grade faţă de era preindustrială.
O schiţă de acord a fost prezentată sâmbătă. Măsurile concrete urmează să fie discutate în continuare începând de astăzi, la nivel de miniştri.
Aceştia din urmă au început să sosească chiar de azi la Paris, iar secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care s-a întâlnit cu miniştrii africani, se vrea optimist.
"De o manieră generală, am constatat că există un spirit pozitiv faţă de întregul proces şi o voinţă clară de a reuşi", a spus Ban Ki-moon.
Miniştrii care vor participa la a doua parte a negocierilor, vor trebui să arbitreze pe fond între numeroasele opţiuni, pe care le conţine încă textul de 48 de pagini al schiţei de acord.
Una dintre chestiunile cruciale este aceea a finanţării proiectelor menite să contribuie la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ţările din sud, mai puţin dezvoltate, vor fi în principiu ajutate de cele din nord, inclusiv pentru a se adapta efectelor produse de încălzirea climatică.
Deocamdată, însă, angajamentele luate de ţările care poluează cel mai mult nu vor permite limitarea încălzirii climatice sub trei grade, faţă de cele numai două grade preconizate, iar în aceste condiţii, adaptarea va fi imposibilă în anumite regiuni, din cauza secetei, a inundaţiilor, a scăderii randamentelor agricole şi a eroziunii solurilor, inclusiv a regiunilor de litoral.
Preşedintele Conferinţei COP 21, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, i-a reunit încă din această duminică pe cei 14 miniştri facilitatori, însărcinaţi să contribuie la găsirea unui acord global, acceptabil de toate delegaţiile.