Conferinţă despre reformarea politicii energetice a UE
Aprovizionarea cu energie este una dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa în zilele noastre.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Noiembrie 2014, 12:52
Perspectiva creşterii acute a preţurilor şi dependenţa tot mai mare de importul de energie pun sub semnul întrebării securitatea aprovizionării şi chiar funcţionarea economiilor europene.
În plus, se impun decizii importante pentru adaptarea infrastructurii energetice la nevoile actuale şi de viitor, pentru reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră şi combaterea schimbărilor climatice.
Cum ar trebui să arate politica energetică a Uniunii Europene dacă vrem să stimulăm competitivitatea europeană?
Este întrebarea la care vor căuta răspunsuri şi problema la care se angajează să găsească soluţii astăzi, la Bruxelles, responsabili politici şi comerciali din domeniu, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi europene, ai mediului universitar, centrelor de cecetare şi societăţii civile, specialişti prezenţi la conferinţă.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, reuniunea se vrea un spaţiu de discuţii şi analiză fără nicio restricţie a elementelor esenţiale ale politicii energetice, care să fie în măsură să reducă, la un moment dat, dependenţa Europei de furnizorii de energiei din exteriorul Uniunii.
Participanţii se vor concentra pe evaluarea criteriilor de stimulare a competitivităţii, a condiţiilor economice, financiare şi tehnologice necesare dezvoltării unei ramuri energetice durabile, care să privilegieze utilizarea de resurse nepoluante.
Dezvoltarea infrastructurii şi interconectarea reţelelor statelor membre, armonizarea practicilor naţionale în materie de fiscalitate pentru energie, a preţurilor energiei şi a costurilor de întreţinere a reţelelor la nivel european reprezintă de asemenea puncte forte ale dezbaterilor de astăzi de la Bruxelles.
Nu în ultimul rând, un sistem energetic eficient şi o mai bună funcţionare a pieţei europene a energiei, precum şi o diversificare a furnizorilor şi a rutelor de aprovizionare sunt obiective de bază ale politicii energetice a Uniunii.