Conferinţa de presă comună a preşedinţilor Vladimir Putin şi Donald Trump
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Statelor Unite, Donald Trump, au susţinut o conferinţă de presă comună, la Helsinki, după summitul istoric dintre cei doi lideri.
Articol de RADOR, 17 Iulie 2018, 08:50
Vladimir Putin: Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, negocierile cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, au avut loc într-o atmosferă sinceră, similară uneia de afaceri. Cred că putem spune că a fost un succes şi o rundă de negocieri foarte productivă. Am analizat atent actuala stare, prezentul şi viitorul relaţiei dintre Rusia şi Statele Unite, subiecte cheie ale agendei globale. Este destul de clar pentru toată lumea că relaţia bilaterală trece printr-o etapă complicată şi, totuşi, acele impedimente, actualele tensiuni, atmosfera tensionată nu se bazează pe niciun motiv solid.
Războiul rece a trecut. Era confruntării ideologice acute dintre cele două ţări este un subiect al trecutului. Situaţia din lume s-a schimbat dramatic. Astăzi, atât Rusia cât şi Statele Unite, se confruntă cu provocări cu totul noi. Între acestea se numără o ajustare defectuoasă şi periculoasă a mecanismelor de menţinere a securităţii şi stabilităţii internaţionale, crize regionale, ameninţările terorismului şi infracţionalitatea transnaţională; amplificarea problemelor economice, riscurile de mediu şi alte provocări.
Putem face faţă acestor provocări numai dacă ne alăturăm şi lucrăm împreună - sperăm că vom ajunge la această înţelegere cu partenerii noştri americani. Aceste negocieri reflectă dorinţa noastră comună, dorinţa mea comună, cu preşedintele Trump de a redresa această situaţie negativă din relaţiile bilaterale, subliniind primii paşi pentru îmbunătăţirea acestei relaţii, în scopul restabilirii unui nivel acceptabil al încrederii şi revenirea la nivelul anterior de interacţiune în toate subiectele de interes reciproc.
În calitate de puteri nucleare majore, avem o responsabilitate aparte, pentru a menţine securitatea internaţională. Este vital - şi am menţionat asta, în timpul negocierilor - este crucial să punem la punct dialogul privind stabilitatea strategică şi securitatea globală şi neproliferarea armelor de distrugere în masă. Am înaintat colegilor noştri americani o notă cu mai multe sugestii specifice.
Credem că este necesar să colaborăm mai departe pentru a interacţiona în privinţa agendei de dezarmare, a cooperării militare şi tehnice - inclusiv extinderea Tratatului de reducere a armelor strategice. Este o situaţie periculoasă, cu sistemul global american de apărare antirachetă, sunt probleme de implementare cu tratatul INF şi, bineînţeles, subiectul neamplasării armelor în spaţiu.
Suntem în favoarea continuării cooperării în contraterorism şi a menţinerii securităţii cibernetice şi aş vrea să subliniez că serviciile noastre speciale cooperează cu succes împreună. Cel mai recent exemplu este cooperarea din cadrul recent încheiatei Cupe Mondiale de Fotbal. În general, contactele în rândul serviciilor speciale ar trebui plasate într-un cadru sistemic. I-am amintit preşedintelui Trump despre sugestia noastră de a restabili grupul de lucru în sfera antiterorism. Totodată, am menţionat problema crizelor regionale. Trebuie să căutăm puncte de contact şi să interacţionăm mai strâns, într-o varietate de forumuri internaţionale. În mod clar, am menţional criza regională din Siria.
În ce priveşte Siria, sarcina stabilirii păcii şi a reconcilierii în această ţară ar putea reprezenta primul exemplu al activităţii comune de succes. Rusia şi Statele Unite pot să acţioneze proactiv, să preia conducerea în această problemă şi să organizeze interacţiuni pentru a depăşi crizele umanitare şi pentru a ajuta refugiaţii sirieni să se întoarcă la casele lor. Pentru a realiza acest nivel de cooperare de succes în Siria, deţinem toate elementele necesare. Vă reamintesc că atât armata rusă, cât şi cea americană, au căpătat o experienţă utilă de coordonare a acţiunilor lor, au stabilit canale operaţionale de comunicare care au permis evitarea unor incidente periculoase şi a unor coliziuni neintenţionate, în aer şi la sol.
Totodată, pentru zdrobirea teroriştilor în sud-vestul Siriei, în sudul Siriei, este necesară respectarea deplină a tratatului din 1974, legat de separarea forţelor Israelului şi Siriei. Acest lucru va aduce pace în Înălţimile Golan şi va aduce relaţii mai paşnice între Siria şi Israel, precum şi securitate pentru statul Israel. Domnul preşedinte a acordat o atenţie specială acestei chestiuni, în timpul negocierilor de astăzi şi aş vrea să confirm că Rusia este interesată de aceste evoluţii şi va acţiona în consecinţă. Prin urmare, vom face un pas în direcţia creării unei păci durabile, în conformitate cu rezoluţiile respective ale Consiliului de Securitate - de exemplu, rezoluţia numărul 338.
Ne bucurăm că problema Peninsulei Coreene începe să se rezolve. Într-o mare măsură, acest lucru a fost posibil datorită implicării personale a preşedintelui Trump, care a optat pentru dialog, în loc de confruntare. De asemenea, am menţionat preocuparea noastră legată de retragerea Statelor Unite din JCPOA. Omologii noştri americani cunosc poziţia noastră. Aş vrea să vă amintesc că, datorită acordului nuclear iranian, Iranul a devenit cea mai controlată ţară din lume. Este supus controlului AIEA, care asigură efectiv natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian şi consolidează regimul de neproliferare.
Am discutat şi despre criza internă ucraineană. Am acordat o atenţie specială implementării cu bună-credinţă a Acordurilor de la Minsk de către Kiev. În acelaşi timp, Statele Unite ar putea fi mai decisive în impulsionarea conducerii ucrainene, pentru a o încuraja să acţioneze activ în această privinţă. Am acordat o atenţie mai mare relaţiilor economice şi cooperării economice. Este clar că mediul de afaceri din ambele ţări este interesat de acest aspect.
Delegaţia americană a fost una dintre cele mai mari delegaţii prezente la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Au fost peste 500 de reprezentanţi ai unor companii americane. Am convenit, alături de preşedintele Trump, să creăm un grup de lucru la nivel înalt, care să aducă laolaltă lideri de afaceri ruşi şi americani. În definitiv, antreprenorii şi oamenii de afaceri ştiu mai bine cum să articuleze această cooperare de succes în afaceri. O să îi lăsăm să se gândească şi să vină cu propuneri în această privinţă. Din nou, preşedintele Trump a menţionat problema aşa-numitei imixtiuni a Rusiei, în alegerile americane, iar eu a trebuit să reiterez lucruri pe care le-am spus de mai multe ori, inclusiv în timpul contactelor noastre personale, şi anume că statul rus nu a intervenit niciodată şi nu va interveni în afacerile interne americane, inclusiv în procesul electoral.
Dacă ar apărea orice material specific pe această temă, suntem gata să îl analizăm împreună. De exemplu, le putem analiza prin intermediul grupului de lucru comun în sfera securităţii cibernetice, despre a cărui înfiinţare am discutat în timpul contactelor noastre anterioare. Şi, în mod clar, este timpul să restabilim cooperarea în sfera culturală şi umanitară. Cred că ştiţi că, recent, am găzduit o delegaţie de congresmeni americani, iar acum este perceput şi descris ca un eveniment aproape istoric, deşi ar fi trebuit să fie ceva obişnuit. În această privinţă, am menţionat această propunere preşedintelui. Trebuie să ne gândim la aspectul practic al cooperării noastre, însă şi la logica acesteia şi trebuie să implicăm experţi în relaţii bilaterale, care cunosc istoria şi istoricul relaţiilor noastre.
Ideea este de a crea un consiliul al experţilor, care ar include cercetători politici, proeminenţi diplomaţi şi foşti experţi militari din ambele ţări, care vor căuta puncte de contact între cele două ţări, care să caute modalităţi de a plasa relaţia pe o traiectorie ascendentă. În general, suntem mulţumiţi de rezultatul primei noastre întâlniri complete, pentru că, anterior, am avut ocazia de a discuta pe scurt, în marja unor forumuri internaţionale.
Am avut o discuţie bună cu preşedintele Trump, sper că am început să ne înţelegem mai bine unul pe celălalt şi îi sunt recunoscător lui Donald pentru asta. Bineînţeles, au rămas unele dificultăţi, nu am reuşit să eliminăm toate restanţele, însă cred că am făcut un prim pas important în această direcţie. În concluzie, aş vrea să punctez că această atmosferă de cooperare este ceva pentru care le suntem recunoscători, în special, gazdelor noastre finlandeze. Suntem recunoscători poporului finlandez şi conducerii finlandeze pentru ce au făcut. Ştim că am provocat unele inconveniente Finlandei şi ne cerem scuze pentru acestea. Vă mulţumesc pentru atenţie.
Donald Trump: Vă muţumesc. Tocmai am terminat o întâlnire cu preşedintele Putin pe mai multe subiecte. Am avut un dialog foarte productiv care a mers foarte bine. Înainte de a începe, aş vrea să mulţumesc preşedintelui Niinistö pentru a fi găzduit acest summit. Îi spuneam preşedintelui Putin că a făcut o treabă extraordinară. Aş vrea să felicit Rusia şi pe preşedintele Putin pentru că s-au descurcat minunat în organizarea şi găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal. Astăzi sunt aici pentru a continua tradiţia diplomaţiei curajoase americane, pentru că abordarea diplomatică este preferabilă conflictului. Ceea ce este bine pentru SUA este bine şi pentru Rusia şi este bine şi pentru întreaga lume.
Subiectele cu care nu suntem de acord le-am discutat astăzi. Sunt multe probleme cu care ne confruntăm şi va trebui să găsim căi pentru a colabora spre rezolvarea lor. Am văzut consecinţele atunci când diplomaţia este lăsată deoparte. Am văzut şi beneficiile cooperării atunci când naţiunile se aliază, cum a fost în cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar şi în timpul tensiunilor războiului rece, SUA şi Rusia au fost capabile să menţină un dialog puternic. Însă relaţiile noastre niciodată n-au fost mai rele decât sunt acum. Cu toate acestea, asta s-a schimbat în urmă cu patru ore. Chiar cred asta. Nimic n-ar fi mai uşor, politic vorbind, decât să refuz să interacţionez, dar asta nu ar rezolva nimic.
Ca preşedinte, nu pot să iau decizii de politică externă doar pentru a mulţumi oponenţii mei politici. Avem oportunitatea de a deschide noi căi de stabilitate în lume. Prefer să-mi asum riscuri politice având pacea în vedere decât să risc pacea. Ca preşedinte voi pune totdeauna mai presus ceea ce este bine pentru America şi pentru poporul american.
În timpul întâlnirilor de astăzi i-am vorbit preşedintelui Putin despre amestecul în alegerile din Statele Unite, am discutat mult despre asta. Preşedintele Putin s-ar putea să vrea să mai discute despre asta. Am discutat şi despre proliferarea nucleară, v-am pus la curent despre ceea ce am discutat cu preşedintele Kim în Coreea de Nord. Iar după astăzi, sunt convins că preşedintele Putin şi Rusia vor să colaboreze cu noi pentru a pune capăt acelei probleme.
Am discutat şi despre radicalismul islamic şi terorismul islamic, despre atacurile îngrozitoare şi am decis să păstrăm deschisă comunicarea dintre noi, dintre agenţiile noastre, dintre instituţiile noastre pentru a ne proteja cetăţenii. Anul trecut am avertizat Rusia de un atac plănuit în Sankt Petersburg, iar ei au fost capabili să-l oprească. I-au găsit pe cei vinovaţi, am apreciat telefonul de mulţumire al preşedintelui Putin de după.
În acelaşi timp am decis să facem presiuni asupra Iranului pentru a limita violenţa din Orientul Mijlociu. Criza din Siria este una complexă. Cooperarea dintre cele două ţări, dintre ţările noastre, poate salva sute de mii de vieţi. Statele Unite nu vor permite Iranului să tragă beneficii din campania despre ISIS, vrem să eradicăm reţeaua teroristă din zonă. Consilierii pe siguranţă naţională din ambele ţări se vor întâlni pentru a discuta aceste probleme. Întâlnirea de astăzi este doar începutul unui proces mai lung, dar va duce la un viitor mai bun: unul al dialogului puternic şi multe discuţii.
Dorinţa noastră se bazează pe cooperare şi pace şi cred că pot vorbi şi în numele Rusiei când spun că şi ei vor acelaşi lucru. Domnule preşedinte Putin, vă mulţumesc pentru că v-aţi alăturat acestor discuţii între Rusia şi Statele Unite. Întâlnirea noastră duce mai departe o lungă tradiţie diplomatică dintre Rusia şi Statele Unite, pentru binele tuturor, şi a fost o zi foarte constructivă, au fost câteva zile constructive în interesul ambelor noastre ţări. Sunt sigur că ne vom întâlni din nou, în viitor, des şi sper că vom rezolva toate problemele pe care le-am discutat astăzi şi, iarăşi, domnule preşedinte Putin, vă mulţumesc foarte mult!
Reporter: Bună ziua! Jurnalist de la Interfax - o întrebare pentru preşedintele Trump. În timpul turului european aţi menţionat implementarea conductelor Nord Stream 2 şi s-a sugerat că aţi putea să eliberaţi Europa de dependenţa rusă. Această iarnă rece a demonstrat că acest mecanism de livrare a combustibilului.... a energiei pentru Europa este foarte fezabil. Implementarea acestei idei este politică sau practică? Pentru că va fi un clivaj format între ţările consumatoare. Înainte de întâlnirea cu preşedintele Putin, l-aţi numit un adversar şi aţi spus că veţi încerca să aduceţi relaţiile la un alt nivel, aţi reuşit?
Donald Trump: L-am numit competitor şi este un competitor foarte bun! Cred că vom finaliza acest proiect.Nu ştiu dacă este în interesul cel mai bun al Germaniei, dar acest proiect va fi realizat, va fi finalizat. Vorbim despre cel mai mare proiect petrolier şi în gazele naturale şi cred că vom avea o competiţie puternică. Am discutat cu Angela Merkel în termeni destul de duri, dar ştiu de unde vin aceşti termeni duri. Ei au o sursă mult mai apropiată. Dar avem acum mai multe surse, iar SUA sunt diferite faţă de cum erau acum nişte ani. Acum suntem numărul 1 in lume în acest domeniu şi suntem nişte competitori foarte puternici. Dacă se poate, am vorbit cu domnul preşedinte şi despre acest subiect.
Vladimir Putin: Ştim punctul de vedere al preşedintelui. Noi, ca o putere majoră în ceea ce priveşte petrolul şi gazele naturale putem să lucrăm împreună pentru implementarea regulilor internaţionale pentru piaţa acestui domeniu şi pentru preţuri, pentru că altfel, consumatorii vor suferi, chiar şi consumatorii din Statele Unite, pentru că dincolo de un anumit preţ nu este profitabil să produci gaz natural pentru că preţurile cresc şi atunci sunt afectate toate celelalte sectoare economice. În ceea ce priveşte proiectul Nord Stream 2, preşedintele Trump şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tranzitul acestui proiect în Ucraina, iar eu l-am asigurat că Rusia nu pune probleme din acest punct de vedere proiectului în Ucraina. Această dispută va fi rezolvată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Vă mulţuumesc.
Reporter: Domnule preşedinte, aţi scris pe Twitter azi dimineaţă despre prostia americană în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia. Consideraţi că Rusia este vinovată în anumite privinţe şi pentru ce credeţi că este vinovată? Cred că ambele ţări au fost responsabile.
Donald Trump: Cred că cu toţi ne-am purtat nu neapărat inteligent şi cred că toţi putem fi învinuiţi, dar acum ne întâlnim şi avem şansa să rezolvăm lucrurile. Putem să punem punct proliferării nucleare, ceea ce este cel mai important lucru la care putem să lucrăm. Cred că ambele ţări au făcut greşeli, cred că ne-a ţinut separaţi, nu a existat niciun teren comun. Deocamdată nu există dovezi legate de campanie. Am învins-o pe Hillary într-un mod cinstit, am câştigat acea cursă şi este păcat că acest lucru este umbrit de această chestiune. Această chestiune a avut un impact negativ asupra celor două cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Este un lucru ridicol ceea ce se întâmplă acum cu această investigaţie.
Reporter: De ce americanii ar trebui să vă creadă că nu aţi intervenit în alegerile din 2016?
Donald Trump: O să-l las pe preşedintele Putin să răspundă la a doua parte a întrebării. Dar eu vă spun că am ajuns să vorbim despre motivul pentru care democraţii au pierdut în alegeri. Se ştie că colegiul electoral este un avantaj pentru democraţi. A fost o bătălie, care a fost purtată bine şi noi ne-am descurcat extraordinar. Aş vrea să spun încă odată şi o spun tot timpul, nu a fost niciun fel de amestec. Nu-l cunoşteam pe preşedinte, deci nu aveam cu cine să interferez în acest sens. Nu vorbim despre oameni care au fost implicaţi în campanie, dar pentru oamenii obişnuiţi, chiar şi pentru cei care sunt implicaţi, care au spus lucruri, nici FBI-ul n-a spus că ar fi o minciună la mijloc. Am condus o campanie extraordinară, de aceea sunt preşedinte. Despre cine trebuie crezut şi cine nu trebuie crezut înseamnă că nu crezi pe nimeni dacă mergem pe această ipoteză.
Vladimir Putin: Preşedintele Trump apără interesul SUA, iar eu apăr interesele Federaţiei Ruse. Căutăm puncte de contact. Sunt subiecte pe care avem păreri diferite, dar căutăm să reconciliem diferenţele. Nu vom pleca de la interesele imediate politice, ci vom pleca de la fapte. Care este faptul care să ateste că a existat această interferenţă? Aşa cum a menţionat şi preşedintele Trump, au existat anumite percepţii asupra candidaţilor din SUA. Când era candiat, preşedintele Trump a spus că este nevoie să se revină la încrederea în relaţiile dintre SUA şi Rusia. Nu este natural să ai simpatii către cineva care este dispus să restabilească încrederea între cele două ţări? Din ce ştiu, compania a angajat avocaţi americani şi nu există foarte multe şanse de succes. Deci, repet, trebuie să discutăm despre fapte şi nu despre zvonuri. Cât despre cei 12 aşa-zişi ofiţeri de informaţii, nu cunosc întreaga situaţie, dar discutăm despre asta. Pot să spun doar atât: avem un acord între SUA şi Federaţia Rusă care datează din 1999. Asistenţă mutuală în probleme penale şi acest tratat poate fi aplicat şi este aplicat. De exemplu, anul trecut a fost un caz de extrădare la cererea Statelor Unite. Acest tratat are proceduri foarte clare. Putem oferi experţii potriviţi pentru procurorul special Muller, dacă ne cere în mod oficial să îi interogăm pe aceste persoane despre care el crede că au comis fapte penale. Putem face aceste interogatorii şi putem trimite materialul în Statele Unite pentru a fi analizat în instanţă. Mai mult decât atât, mai putem face un lucru, putem permite reprezentanţilor oficiali din Statele Unite chiar reprezentanţilor comisiei Muller să fie prezenţi la aceste interogatorii. Dar în acest caz trebuie să fie o acţiune bilaterală şi atunci m-aş aştepta ca americanii să acţioneze şi ei în mod reciproc şi să interogheze pe oficiali şi pe agenţii unui serviciu de informaţii al Statelor Unite, despre care noi credem că este implicat în acţiuni pe teritoriul Federaţiei Ruse. De exemplu, noi putem aduce în discuţie cazul Brother. Brother a câştigat peste o jumătate de miliard de dolari în Rusia, dar nu a plătit impozit pentru aceşti bani. Au trimis sume uriaşe, peste 400 de milioane de dolari pentru campania lui Hillary Clinton. Poate fi legal pentru campania electorală a lui Hillary Clinton, dar modul în care au fost obţinuţi aceşti bani este ilegal. Avem o serie de chestiuni interesante de discutat. Acesta ar putea fi primul pas. Avem foarte multe opţiuni.
Reporter: Domnule preşedinte Putin, v-aţi dorit ca preşedintele Trump să câştige alegerile şi aţi cerut vreunuia dintre oficialii dvs să-l ajute?
Vladimir Putin: Da, am făcut acest lucru. Da, pentru că vreau ca relaţiile ruso-americane să fie normalizate.
Reporter: Prima întrebare, pentru domnul Trump: domnule preşedinte, ne-aţi putea da detalii despre un aranjament eventual pentru ca SUA să lucreze împreună cu Rusia în Siria? S-au făcut astăzi astfel de angajamente sau s-a discutat despre acest lucru? Întrebare pentru preşedintele Putin: pentru că aţi vorbit despre fotbal, am să folosesc limbajul din fotbal. Domnul Pompeo a spus că atunci când discutăm despre această cooperare mingea este în terenul Rusiei. Este real? Şi cum aţi folosi-o, dacă aţi avea mingea în terenul dvs?
Donald Trump: Am colaborat cu Israelul foarte-foarte multă vreme. Nicio ţară nu a fost mai aproape de Israel cum suntem noi. De asemenea, preşedintele Putin are o relaţie bună cu Israelul. Şi eu şi premierul Netanyahu am dori să facem împreună ceva pentru Siria. Am dori să lucrăm împreună pentru ca să ajutăm Israelul, iar Israelul va colabora cu noi. Dacă privim la progresele care s-au făcut în privinţa eradicării reţelei teroriste ISIS, 98-99% din ISIS au fost eliminaţi. Să fim sinceri, Rusia are şi partea ei, ne-a ajutat în acest sens. Cred că colaborarea cu Israelul este foarte bună şi trebuie ca Israelul să primească garanţii de securitate, şi aş vrea să văd acest lucru. Aş vrea să adaug că suntem interesaţi să-i ajutăm pe oameni, de fapt. Pentru că, aşa cum am văzut în rapoarte şi imagini despre tot ce exista pe teren, oamenii din Siria trebuie ajutaţi, să le oferim un fel de adăpost prin acţiuni umanitare, cu scop umanitar. Cred că amândoi suntem foarte interesaţi să facem asta şi vom face asta.
Reporter: Scuzaţi-mă, dar până acum nu există acorduri specifice militare.
Donald Trump: Armatele noastre s-au înţeles întotdeauna foarte bine, poate mai bine decât liderii politici. Ele sunt coordonate şi se descurcă foarte bine în Siria şi în alte locuri.
Vladimir Putin: Am menţionat partea umanitară a acestei situaţii. Am discutat ieri acest lucru şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi am ajuns la o înţelegere: că împreună cu ţările europene, inclusiv Franţa, trebuie să ne dublăm eforturile, pentru a trimite ajutorul umanitar pe cale aeriană. Şi preşedintele Trump a fost de acord. Este un număr uriaş de refugiaţi în Turcia, în Liban, în Iordania, în statele de la frontiera cu Siria. Dacă îi ajutăm pe ei, presiunea migraţionistă asupra Europei va fi în scădere, şi cred că este crucial din orice punct de vedere, inclusiv umanitar, să-i ajutăm pe oameni, să-i ajutăm pe refugiaţi. Şi, în general, sunt de acord cu preşedintele Trump că vom colabora cu succes împreună, în viitor, în Siria, alături de Turcia şi de Iran. Suntem gata să coordonăm aceste eforturi cu acest grup mic de state, astfel încât procesul să fie mai larg, multidimensional, astfel încât să putem maximiza şansele pentru a avea succes în această problemă a Siriei. Preşedintele Trump a menţionat că tocmai s-a încheiat Cupa Mondială de Fotbal, cu mare succes. Apropo de fotbal, domnule preşedinte, vă voi oferi această minge; iar mingea este acum în terenul dvs.! Să sperăm că Statele Unite vor găzdui Cupa Mondială în 2026.
Donald Trump: Vă mulţumesc foarte mult! I-o voi da fiului meu. Melania, iată!
Moderator: Ultima întrebare - Associated Press.
Reporter: Mulţumesc. O întrebare pentru fiecare dintre preşedinţi: domnule preşedinte Trump, întâi pentru dvs: preşedintele Putin tocmai a negat că are vreun amestec în interferenţele din alegerile din 2016. Întrebarea mea este: pe cine credeţi? A doua întrebare: îl acuzaţi pentru ceea ce s-a întâmplat în 2016?
Donald Trump: În primul rând în 2016, de ce FBI a avut interferenţe în acea problemă a serverului. Ce spune serverul. Tot ceea ce pot să spun este că oamenii mei au venit la mine şi au spus: noi credem că e Rusia. Preşedintele Putin a spus: nu a fost Rusia. Eu nu văd un motiv pentru care ar fi vorba de Rusia. Cred că acest subiect va continua, însă nu cred că va putea continua fără să aflăm ceea ce s-a întâmplat cu serverul din Convenţia Naţională Democratică. Unde sunt datele, unde sunt e-mai-lurile lui Hillary Clinton - 30 de mii de e-mai-luri dispărute. Cred că în momentul în care vom avea acces la astfel de detalii... Preşedintele Putin a fost extrem de ferm negând amestecul. Eu cred că trebuie să avem investigatori care să lucreze cu aceşti 12 oameni reţinuţi. Aş vrea să adaug ceva, şi eu am fost ofiţer de informaţii şi ştiu cum sunt făcute dosarele.
Vladimir Putin: Ăsta este primul lucru. Al doilea lucru. Cred că Rusia este un stat democratic şi cred că nu negaţi că SUA este o democraţie. Credeţi că SUA sunt o democraţie? Dacă da, atunci concluzia finală în această discuţie poate fi lămurită doar printr-o instanţă, nu prin agenţiile de investigaţii. Companiile sunt acuzate de interferenţe, dar aceasta nu reprezintă statul rus. Aveţi mulţi indivizi în SUA, de exemplu, George Soros, multimilionari, multimiliardari, dar asta nu-l pune în ipostaza de a ataca SUA.