Conducerea Deutsche Bank a transmis un avertisment fără precedent
Christian Sewing a argumentat că Germania nu are nicio şansă să iasă din marasm, cu o medie de 26 de ore lucrate pe săptămână şi o vârstă de pensionare de 63 de ani. Un prim pas ar fi ca germanii să atingă măcar media europeană de 33-34 de ore pe săptămână.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Septembrie 2024, 22:51
Conducerea Deutsche Bank a transmis astăzi un avertisment fără precedent, în care subliniază că rezultatele alegerilor din landurile estice Thuringia şi Saxonia, unde extrema dreaptă a obţinut scoruri puternice, ar putea să erodeze reputaţia Germaniei în faţa investitorilor. Afluxul de partide cu poziţii extremiste e un semnal de alarmă şi trebuie luate contramăsuri, a spus Christian Sewing, şeful Deutsche Bank, potrivit căruia oamenii vor trebui să muncească mai mult şi mai intens de acum înainte.
Corespondenţă din Germania semnată de Vlad Drăghicescu:
Gravitatea rezultatelor înregistrate duminica trecută în alegerile din landurile Thuringia şi Saxonia, care au confirmat creşterea puternică a extremei drepte şi a populiştilor de stânga, preocupă în mod acut inclusiv mediul bancar. Dovada este avertismentul lansat astăzi de Christian Sewing, directorul Deutsche Bank, la o reuniune bancară organizată în metropola Frankfurt. Potrivit lui, deznodământul celor două scrutine din estul Germaniei, o ţară la care, spune el, lumea întreagă se uită de mai multă vreme cu scepticism, agravează criza prin care trece Republica Federală.
Investitorii pun la îndoială capacitatea ţării noastre de a se reforma, competitivitatea şi dorinţa ei de a face performanţă, s-a plâns Sewing la conferinţa organizată de publicaţia "Handelsblatt". Ca şi cum situaţia nu ar fi critică, la orizont apare acum şi riscul instabilităţii politice, a spus el. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât, în trecut, Germania a reuşit să compenseze unele dintre dezavantajele sale, oferind investitorilor un avantaj de mare preţ: stabilitatea politică. Ori tocmai aceasta este acum pusă sub semnul întrebării, a declarat bancherul. În următoarea perioadă, oamenilor trebuie să li se explice în mod convingător faptul că soluţia pentru rezolvarea problemelor se află în centrul societăţii, nu la marginile extreme ale acesteia. Numai în acest fel Republica Federală poate rămâne competitivă pe termen lung, a declarat şeful Deutsche Bank, cea mai mare instituţie financiară din Germania. El a îndemnat guvernul să purceadă la ample reforme politice şi economice. Una dintre ele presupune ca germanii să muncească mai mult.
Sewing a argumentat că Germania nu are nicio şansă să iasă din marasm, cu o medie de 26 de ore lucrate pe săptămână şi o vârstă de pensionare de 63 de ani. Un prim pas ar fi ca germanii să atingă măcar media europeană de 33-34 de ore pe săptămână, a recomandat Sewing. Nu cer nimănui să creştem dintr-o dată timpul de lucru până la nivelul din Singapore, unde înţeleg că oamenii muncesc aproximativ 44 de ore, dar este important ca decidenţii politici să creeze stimulente astfel încât orele suplimentare să fie recompensate şi, în acelaşi timp, să venim cu o reformă fiscală şi cu o reducere a impozitelor, a declarat textual directorul Deutsche Bank. Chiar astăzi, cabinetul federal şi-a anunţat planurile de acordare a unui nou bonus persoanelor care doresc să lucreze după vârsta de pensionare. Această primă va fi scutită de impozit şi calculată pe baza cuantumului pensiei pierdute şi a contribuţiilor la asigurările de sănătate, pe care fondul de pensii le economiseşte pentru perioada în care persoanele în cauză continuă să lucreze.
Potrivit calculelor, o persoană care până la atingerea vârstei standard de pensionare obţine dreptul la o pensie de aproximativ 1.600 euro brut ar putea beneficia de o plată neimpozitabilă de peste 20.000 euro, dacă alege să muncească încă un an pentru salariul său mediu. Alternativa la o astfel de plată unică este mărirea pensiei lunare pentru tot restul vieţii, muncind mai mult. Dacă începutul pensionării este amânat cu un an, pensia pentru limită de vârstă va creşte cu şase procente. În plus, pensia creşte şi datorită contribuţiilor suplimentare plătite la fondul de pensii. Sondaje recente arată că mai mult de jumătate dintre angajaţii de peste 50 de ani din Germania sunt deschişi faţă de ideea de a munci după vârsta de pensionare.