Condamnarea Iuliei Timoşenko, "o răzbunare politică"
Marile puteri occidentale consideră că decizia de condamnare a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko are o bază politică şi nu reprezintă un act de justiţie.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Octombrie 2011, 09:10
Condamnarea, marţi, a principalei opozante politice a regimului aflat la putere în Ucraina, fostul premier Iulia Timoşenko, care se află în închisoare din luna august, a strârnit reacţii dure în special din partea puterilor occidentale, care văd în sentinţa tribunalului de la Kiev o răzbunare politică şi nu un act de justiţie.
Şapte ani de închisoare şi plata a 200 de milioane de dolari companiei publice Naftogaz pentru abuz de putere, mai exact pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, acorduri considerate defavorabile Ucrainei.
Judecătorul a spus la sfârşitul procesului că Iulia Timoşenko a abuzat de prerogativele de prim-ministru, "în scopuri infracţionale".
Ea a denunţat în faţa instanţei verdictul, pe care îl consideră ca fiind "fabricat" de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, o răzbunare politică şi a anunţat că va contesta sentinţa în justiţia europeană.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat că nu înţelege motivul pentru care Iulia Timoşenko a primit şapte ani de închisoare.
"Eu consider că a arunca îndoiala asupra acestui ansamblu de acorduri este periculos şi contraproductiv", a spus Vladimir Putin, care a subliniat însă că nu îi ia apărarea Iuliei Timoşenko, care este orientată politic spre Occident.
Risc privind deteriorarea relaţiilor cu UE
Condamnarea celei care a simbolizat "Revoluţia portocalie" de la Kiev din 2004, alături de fostul preşedinte pro-occidental Viktor Iuşcenko, riscă să deterioreze serios relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană.
Bruxellesul a ameninţat Ucraina cu "consecinţe importante" dacă Timoşenko nu beneficiază de un proces corect după ce va face apel - a atras atenţia Înaltul reprezentant european pentru afaceri externe, Catherine Ashton.
"În mod evident, în interiorul Uniunii vom analiza acum cu mare atenţie politica noastră faţă de Ucraina.
"Modul în care autorităţile de la Kiev au respectat valorile noastre şi statul de drept şi în special felul cum vor rezolva cazul Iuliei Timoşenko şi altele riscă să aibă implicaţii asupra relaţiei noastre bilaterale, asupra încheierii acordului de asociere şi, în general, asupra cooperării dintre noi", a declarat Catherine Ashton.
Şi Statele Unite au denunţat ceea ce au calificat drept "condamnarea motivată politic" a opozantei Iulia Timoşenko.
"Suntem profund dezamăgiţi" de acest verdict, care "provoacă îngrijorări grave cu privire la angajamentul guvernului ucrainean faţă de democraţie şi de statul de drept" - a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.