Comunitatea musulmană din Olanda cere protecție premierului
După incidentele din Suedia, pe reţelele de socializare au apărut din ce în ce mai multe mesaje care îndeamnă la incendierea moscheilor.
07 Ianuarie 2015, 07:00
Comunitatea islamică din Olanda se teme că cele 275 de moschei din ţară ar putea fi supuse unor atacuri, la fel cum s-a întâmplat recent în Suedia.
Reprezentanţii comunităţii islamice i-au cerut protecţie premierului Mark Rutte, după ce pe reţelele de socializare s-au înmulţit apelurile la atacarea moscheilor.
După moartea regizorului Theo van Gogh, ucis în 2004 în plină stradă de un marocan, toleranţa binecunoscută a Olandei a început să pălească.
Una dintre consecinţe a fost creşterea numărului de atacuri asupra moscheilor, fie prin scrisori de ameninţare, fie prin incendierea clădirilor.
În ultimii 10 ani, din cele 275 de moschei din ţară, 174 au fost "structural atacate" - reiese dintr-o cercetare făcută de Universitatea din Amsterdam.
În 70% din cazuri au fost făcute plângeri la poliţie, de cele mai multe ori însă fără rezultate.
După incidentele din Suedia, pe reţelele de socializare au apărut din ce în ce mai multe mesaje care îndeamnă la incendierea moscheilor.
În scrisoarea trimisă ieri premierului olandez, reprezentanţii moscheilor spun că bărbaţilor le este teamă să mai vină la slujbă împreună cu soţiile şi copiii.
La sfârşitul săptămânii, Comisia centrală pentru musulmani, un organ oficial care-i reprezintă pe musulmani în dialogul cu autorităţile, i-a cerut ministrului justiţiei să explice care sunt măsurile care se iau pentru a preveni eventualele atacuri.
Comunitatea musulmană este foarte îngrijorată că autorităţile nu iau suficient în serios aceste ameninţări şi că nu reacţionează cu aceeaşi consecvenţă în toate cazurile de ură şi discriminare.
Premierul olandez încă nu a reacţionat, însă coordonatorul naţional pentru luptă împotriva terorismului, Dick Schoof, le-a solicitat semnatarilor scrisorii o întâlnire.
Între timp, fiecare moschee încearcă să-şi organizeze echipe formate din membrii comunităţii care să supravegheze clădirile şi să prevină eventuale confruntări, însă, spun semnatarii scrisorii, aceste măsuri nu pot funcţiona pe termen lung.