Comuniştii au nevoie de înlocuitor pentru Voronin
Moldova începe pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Partidul comunist trebuie să caute înlocuitor pentru Vladimir Voronin, în timp ce liberalii au anunţat deja că vor avea un candidat propriu.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 03 August 2010, 19:33
La Chişinău, Curtea Constituţională a anunţat, marţi, că Vladimir Voronin nu mai poate candida în toamnă la Preşedinţia Republicii Moldova.
Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că nimeni nu poate deţine mai mult de două mandate consecutive de preşedinte.
Vladimir Voronin şi-a epuizat deja cele două mandate, conducând Republica Moldova din 2001 până în 2009.
Curtea a fost solicitată să se pronunţe în această chestiune în condiţiile în care interimatul la Preşedinţie este asigurat, în prezent, de liberalul Mihai Ghimpu, iar la mijlocul lunii noiembrie ar urma să aibă loc alegeri prezidenţiale.
În aceste condiţii, comuniştii din Moldova sunt nevoiţi să caute pe altcineva care să-i reprezinte.
Tot marţi, premierul Vlad Filat, liderul PLD, a anunţat oficial că partidul său va avea un candidat propriu în alegerile prezidenţiale.
"PLD din Moldova va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale - este un mesaj pe care vreau să-l adresez celor care, în ultima perioadă de timp, mi-au transmis pe diferite căi să nu candidez la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova" a declarat liderul PDL.
Astfel, partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană, aflate acum la guvernare în Republica Moldova, nu vor avea candidat comun în toamnă.
Soarta alegerilor e în mâna moldovenilor
Alegerile se vor desfăşura dacă la referendumul constituţional, planificat deja pentru 5 septembrie, cetăţenii moldoveni vor opta pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor.
În felul acesta se va renunţa la alegerile preşedintelui în parlament, sistem introdus acum 10 ani, şi care a generat blocaje şi dizolvarea parlamentului ales acum un an.
Alegerile prezidenţiale ar putea fi comasate cu cele parlamentare
Decizia Curţii Constituţionale pare să fi dat startul neoficial al campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.
Prezidenţialele ar putea fi comasate cu parlamentarele, în condiţiile în care, după referendum, actualul legislativ ar trebui să fie dizolvat.
Faptul că Vladimir Voronin nu mai poate candida pentru încă un mandat pune într-o situaţie extrem de dificilă Partidul Comuniştilor, care nu are alţi lideri de aceeaşi talie pentru preşedintie.
În aceste condiţii, analiştii consideră că şi la alegerile parlamentare, PCRM va înregistra o scădere semnificativă şi exclud riscul revenirii comuniştilor la guvernare.
"Cei de pe stânga, Partidul Comuniştilor, au o marjă de manevră foarte limitată, pentru că au comis greşeli tactice, pentru că nu au un lider care să tragă la alegerile prezidenţiale şi pentru că radicalismul pe care l-au provocat în ultimii câţiva ani de zile este total nespecific electoratului de stânga", este de părere Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul".