Companiile nord-coreene din China se închid
Pe 9 ianuarie a expirat termenul de 120 de zile acordat companiilor nord-coreene de pe teritoriul chinez pentru a se închide.
Articol de Adrian Bazavan, 16 Ianuarie 2018, 08:04
Pe 9 ianuarie a expirat termenul de 120 de zile acordat companiilor nord-coreene de pe teritoriul chinez pentru a se închide.
China a luat această măsură ca urmare a deciziei Consiliului de Securitate al ONU din luna septembrie. R.P.D. Coreeană deține peste 100 de hoteluri și restaurante în China, constituind o sursă importantă de venituri.
Majoritatea întreprinderilor s-au supus decizei și au închis, cel puțin temporar.
Guvernul nord-corean nu pare însă să aibă o politică unitară în această privință. Unele dintre firme au transportat inventarul înapoi în țară, au dezinstalat reclamele exterioare, și au repatriat lucrătorii.
Acesta este și cazul hotelului nord-corean din orașul Shengyang, cea mai mare investiție a RPDC în afara granițelor.
Administratorii altor localuri însă, au închis temporar și au expunând anunțuri cu „pauză de concediu” în speranța că se va reveni asupra deciziei.
Nu în ultimul rând, unele companii și-au continuat activitatea după ce au operat modificări de acționariat, transferând proprietatea unor cetățeni chinezi sau firme locale.
Mai dureroase pentru economia Republicii Populare Democrate Coreene sunt însă sancțiunile internaționale asupra comerțului care interzic partenerilor achiziiții de cărbune, minereu de fier, plumb sau fructe de mare din RPDC.
90% din comerțul țării se realizează cu China. Conform autorităților vamale chinezești, importurile din Coreea de Nord au scăzut drastic, la cel mai jos nivel al ultimilor 3 ani.
În octombrie și noiembrie China declară că nu a importat deloc fier, cărbune sau plumb din Coreea de Nord, iar în luna decembrie importurile totale au scăzut cu 81% față de aceeași lună a anului precedent.
În privința exporturilor din China către vecinul corean, acestea au scăzut în luna decembrie cu 23% față de aceeași lună a anului trecut. China a restricționat sever exporturile de produse rafinate petroliere, conform Rezoluției Națiunilor Unite din decembrie.
China s-a opus însă unui embargou total asupra petrolului așa cum propusese Statele Unite.
În ansamblu, Administrația Statelor Unite a considerat binevenite reducerile drastice ale comerțului bilateral dintre Republica Populară Chineză și RPDC.
Conform purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, acțiunile Chinei au sprijinit astfel eforturile globale de a aplica presiune maximă asupra Coreei de Nord și a o convinge să oprească programul nuclear, să își schimbe comportamentul și să se denuclearizeze.
China colaborează într-o măsură cu Statele Unite, criticând și sancționând regimul nord-corean pentru programul său nuclear. În același timp însă, China nu este dispusă la sancțiuni atât de drastice care ar putea periclita stabilitatea regimului.
Cu atât mai inacceptabilă ar fi pentru China o intervenție militară americană, fiind obligată inclusiv prin tratat să intervină în apărarea vecinului nord-coreean.
Este de menționat faptul că, în ciuda îngrijorărilor majore din restul lumii legate de un posibil război în peninsula coreeană, societatea și presa din China nu au evaluat aceasta drept o posibilitate reală.
Spre exemplu, apetitul chinezilor pentru turism în Coreea de Nord a fost neafectat până la instituirea unor sanțiuni în luna noiembrie.