Companiile din Rusia şi China "folosesc cel mai des mita"
Potrivit unui sondaj realizat de Transparency International, companiile din Rusia şi China sunt printre cele mai susceptibile să plătească mită pentru contracte în străinătate.
Articol de Răzvan Stancu, 02 Noiembrie 2011, 08:21
Firmele din Rusia şi China sunt cele mai dispuse să folosească mita atunci când desfăşoară activităţi comerciale în străinătate, potrivit unui sondaj realizat de Transparency International citat de BBC.
Rusia ocupă ultimul loc iar China penultimul în topul sondajului realizat de Transparency International, bazat pe intervievarea a 3000 de directori de companii din 28 de ţări. România nu a fost inclusă în acest sondaj.
Olanda şi Elveţia se află la polul opus fiind pe primele două locuri, în timp ce Marea Britanie se află pe locul al optulea, înainte de SUA şi Franţa.
Mita se regăseşte cel mai des în obţinerea de contracte în domeniul construcţiilor şi pentru lucrările din sectorul public, se arată în raport.
"Faptul că Rusia şi China se află pe ultimele locuri ale clasamentului este un motiv de îngrijorare", afirmă raportul.
"Ţinând cont de prezenţa tot mai extinsă a companiilor din aceste ţări, mita şi corupţia riscă să aibă un impact substanţial asupra societăţilor în care activează acestea şi asupra capacităţii celorlalte companii de a concura corect pe aceste pieţe", adaugă Transparency.
India, aflată pe locul 19 şi Brazilia, pe locul 14, ţări aflate în curs de dezvoltare, sunt mai bine plasate în clasament decât Italia.
"Guvernele din ţările G20 trebuie să considere mita dată de companiile străine drept o problemă urgentă", a apreciat Hugutete Labelle, preşedintele Transparency, afirmând că sunt necesare resurse suplimentare pentru anchete şi urmărirea în justiţie a vinovaţilor.
Rusia, situată pe ultimul loc al clasamentului, este considerată drept un caz foarte dificil.
"Din nefericire, în viaţa publică şi de afaceri a Rusiei nu există insule de integritate", a avertizat directorul filialei ruse a organizaţiei, Elena Panfilova.
În fruntea clasamentului sectoarelor celor mai grav afectate de darea de mită se află licitaţiile pentru lucrări publice, cu contracte complexe, care implică mai mulţi subcontractori, ceea ce, potrivit Transparency International, permite creştrea artificială a costurilor şi ascunderea plăţilor ilegale.