Companiile aeriene, îngrijorate de anularea zborurilor
Aproximativ 6,8 milioane de pasageri au fost afectaţi la nivel global din cauza aeroporturilor închise. Companiile aeriene spun că înregistrează mari pierderi din această cauză.
19 Aprilie 2010, 10:13
Aeroporturile din Europa sunt închise pentru a cincea zi consecutivă din cauza norilor de cenuşă vulcanică proveniţi din Islanda.
6,8 milioane de călători din lumea întreagă au fost afectaţi de oprirea traficului aerian în cele peste 300 de aeroporturi europene.
Multe companii aeriene şi aeroporturi sunt tot mai îngrijorate din cauza restricţiilor şi au cerut o revizuire rapidă a măsurilor de restricţie.
Există dezarcorduri în ceea ce priveşte nivelul cantităţii de cenuşă din atmosferă care reprezintă un pericol pentru aviaţie.
Mai multe companii aeriene contestă public cercetările ştiinţifice care au condus la închiderea spaţiului aerian a unei zone extinse din nordul Europei.
Două companii germane, Lufthansa şi Air Berlin, au declarat că decizia de a restricţiona traficul aerian nu se bazează pe teste aprofundate, subliniind că au lansat cu succes două aeronave fără pasageri în norul de cenuşă vulcanică.
Un număr de companii aeriene, printre care se numără şi transportatorul olandez, KLM, au declarat că spaţiul aerian european este sigur pentru zboruri.
Totuşi, organul care reglementează condiţiile de zbor în fiecare stat european poate decide dacă mai există sau nu vreun risc.
Potrivit ultimelor informaţii, autorităţile din Austria şi Franţa au decis redeschiderea spaţiului lor aerian.
Spaţiul aerian din nordul Italiei rămâne închis cel puţin până marţi dimineaţă la ora 6. Aceeaşi interdicţie este valabilă şi pentru Elveţia.
În acest timp, în Marea Britanie interdicţiile de zbor au fost prelungite până la miezul nopţii.
Pentru a veni în ajutorul pasagerilor blocaţi pe aeroporturi, ministrul transporturilor din Spania a anunţat că Madridul e gata să asigure tranzitul a cel puţin 70.000 de persoane spre Marea Britanie, care acum sunt blocate în aerogări din America de Nord.
Oficiali din Cehia au anunţat că propriul spaţiu aerian urmează să fie redeschis la această oră, pentru o perioadă de probă de 2 zile.
De asemenea, Finlanda intenţionează să deschidă temporar două dintre aeroporturile sale. Între timp, Germania a extins perioada de închidere a spaţiului său aerian, informează CNN.
În Bulgaria spaţiul aerian este deschis parţial pentru zboruri spre şi dinspre sud şi sud-est, în special din Grecia.
Norvegia şi Suedia şi-au redeschis duminică o mare parte a spaţiului lor aerian, deşi capitalele lor rămân în zona închisă a spaţiului aerian.
Finlanda şi Danemarca îşi menţin restricţiile: Helsinki îşi menţine interdicţia asupra zborurilor comerciale până luni la ora 15.00 GMT şi spaţiul aerian danez este închis până luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora României).